new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Les Barbotes, Bigues (el Vallès Oriental) | by Jesús Cano Sánchez
Back to photostream

Les Barbotes, Bigues (el Vallès Oriental)

Les Barbotes és una surgència situada al terme municipal de Bigues i Riells, al Vallès Oriental. Situada a 223 metres sobre el nivell del mar, en el mateix curs del Tenes, al costat de llevant de la construcció més septentrional del complex de Can Noguera. Es pot veure la surgència en el lloc on el Tenes presenta un eixamplament del seu curs perquè l'aigua de les Barbotes sorgeix de sota la llera del riu, de manera que provoca una mena de bullidor visible a la superfície del Tenes, tot i que l'aigua que en surt no és pas calenta.

 

Les surgències són cabals d'aigua subterrània que surten a l'exterior mitjançant un forat o una cova, es fan bàsicament a terreys càrstics ja que l'aigua erosiona fàclment la roca i forma coves i canals.

 

Francisco de Zamora Peinado (Villanueva de la Jara, província de Cuenca, 1757 - 1812), un funcionari, escriptor i viatger español de la Il·lustració, en el seu "Diario de los viajes hechos en Cataluña", comenta que "cerca de la casa de Noguera, en Bigas, empiezan a salir lo que llaman Marmotas, (sic) que son en sustancia unos surtidores naturales de agua de la que camina por debajo de las lajas de que se compone la madre de esta riera, que trayendo su origen de más arriba, salen con mucha fuerza por los agujeros que hallan aquí, llegando algunas a sobrepujar la superficie del río".

 

Hi ha una tradició reproduïda al llibre "Llegendes de Sant Miquel del Fai", editat al 1993 (Ed. del Brau, Girona), que diu que un dia un pastor estava pasturant el seu ramat a la muntanya de Montserrat. Menjant prop d'una font li caigué el plat i la cullera de fusta amb què menjava, i l'aigua els engolí cap a dins. Al cap d'uns quants dies el plat i la cullera eixiren a les Barbotes. Per això diu el poble que aquella aigua ve de Montserrat. Aquesta llegenda fou recollida per Maria de Bell-lloc a "Costums i Tradicions del Vallès" (Granollers, 1882).

 

El nom de barbotes té l'origen en el terme barboteig ja que en èpoques de crecudes l'aigua quan surt en aquestes zones sembla que bulli (barboteig). No obstant, les surgències d'aigua sembla ser que des d'un temps ençà han desaparegut.

 

Aquesta imatge ha jugat a En un lugar de Flickr.

 

Remuntada del riu Tenes: Etapa 2 (de Lliçà d'Amunt a Riells del Fai).

 

A Google Maps.

925 views
6 faves
37 comments
Taken on February 13, 2016