new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Het Boekhuis (1916) | by XBXG
Back to photostream

Het Boekhuis (1916)

Amsterdam, the Netherlands.

 

Op de voorgrond staat de 37-79-PM, oftewel de uitleen-Dyane waar ik tijdelijk in rijd.

_______________________________________________

 

Informatie omtrent het statige gebouw aan de Herengracht 124-128:

 

Architect: Bert Johan Ouëndag (1861-1932)

Rijksmonument: geen (vermoedelijk vanwege een verbouwing in 1960 van het onderstuk is het gebouw geen monument).

 

Oorspronkelijk vormden vier karakteristieke halfronde bogen de poorten die haar de bijnaam gaf "Het huis met de olifantspoten". Maar die zijn bij de latere verbouwing in 1960 helaas vervangen door rechthoekige. Ook de twee beelden in de gevel van Blaeu en Elsevier, personen die in de geschiedenis van het boek een grote rol hebben gespeeld, zijn toen ook verdwenen.

 

Het pand is gebouwd in opdracht van de Vereeniging tot bevordering van de belangen des Boekhandels en krijgt dan de naam "Het Boekhuis". De vereniging gebruikt het gebouw als kantoor van 1917 tot 1958. De naam staat dan gebeiteld in de gevel. Een deel van het gebouw wordt dan ook aan bedrijven verhuurd die ook werken in de boekenbranche.

 

Het pand dient vooral als bestelhuis en Centraal Depot van de vereniging: een plek waar uitgevers hun boeken kunnen opslaan en vanwaar ze dan naar de boekwinkels in het land verzonden worden. De vereniging leverde die dienst al sinds 1870. De eerste vestiging is aan het Rokin en vanaf 1876 heeft het zijn kantoor aan de Spuistraat 157-159 dat is gebouwd door architect A.L. van Gendt en gesloopt in 1922 voor de doorbraak van de Raadhuisstraat.

 

In 1960 verhuist vereniging en depot naar de Jan Tooropstraat in West, waar meer ruimte is en de bereikbaarheid groter. In 1973 wordt in Culemborg een nieuw Centraal Boekhuis geopend, waar ze nog steeds zitten.

 

In het pand aan de Herengracht komt, na een grote verbouwing begeleid door door de zoon van de oorspronkelijke architect, W.B. Ouëndag en A. Staal, het kantoor voor de verzekeraar "De Nederlanden van 1870". Die was eerder in de Leidsestraat gevestigd.

Hierbij wordt zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant veel veranderd. De bogen van de inrijpoorten worden vervangen door rechte deurposten. Ook de twee beelden en de naam worden weggehaald. Op 13 januari 1989 wordt het pand weer verlaten door de verzekeraar. In 1990 wordt het een bijkantoor van de gemeentelijke sociale dienst, vooral gericht op daklozen. Na de verbouwing in 2006-2008 wordt het een bedrijfsverzamelgebouw van Spaces, die veel van dit soort kantoren exploiteert. Een kantoor waar iedereen voor korte of langere tijd een ruimte kan huren.

 

Bron: www.amsterdamsegrachtenhuizen.info

1,374 views
24 faves
2 comments
Taken on December 9, 2020