new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Hotel De Roode Leeuw (1911) | by XBXG
Back to group

Hotel De Roode Leeuw (1911)

Damrak 93-94, Amsterdam.

Architect: Foeke Kuipers (1871-1954)

 

[NL] Hotel De Roode Leeuw kent zijn oorsprong als een vooraanstaande herberg in de 15e eeuw. Het oudste eigendomsbewijs dateert uit 1454. Tapper Simon Pietersz pachtte het pand van ene priester Jan Damaesz. Hier is sprake van een middeleeuws bondgenootschap tussen ‘Spiritualia’ en een ‘roode leeuw’. Dit pand, dat zich op de huidige locatie van Peeck & Cloppenburg en Madame Tussauds bevond, werd in 1838 afgebroken. De Roode Leeuw vinden wij daarna terug op de Vijgendam 22 als Koffiehuis De Roode Leeuw totdat het in 1911 afgebroken werd. Aan het Damrak verrees in 1911 een nieuw gebouw dat door architect Foeke Kuipers was ontworpen. Kuipers was in die tijd een veel gevraagd architect in Amsterdam.

 

Oorspronkelijk had het hotel 35 kamers, maar in 1918 werden aanpalende panden aan de achterzijde aangekocht om de capaciteit uit te breiden. Het hotel liep helemaal door tot aan de Nieuwendijk. De parterre aan de kant van de Nieuwendijk bleef in gebruik als winkelruimte. De overige ruimtes werden omgebouwd tot hotelkamers.

 

Tijdens de 2e wereldoorlog kreeg het hotel te maken met medewerkers die al dan niet gedwongen naar Duitsland vertrokken. Na de oorlog werd het hotel gevorderd voor het Canadese ‘Leave Centre’. Een jaar lang maakten de Canadezen gebruik van het hotel.

 

Bron: www.brasseriederoodeleeuw.nl

1,025 views
15 faves
1 comment
Taken on April 27, 2020