new icn messageflickr-free-ic3d pan white
SNCF 115063 @ Courtemont-Varennes | by Wouter De Haeck
Back to photostream

SNCF 115063 @ Courtemont-Varennes

We verhuizen opnieuw van land: van België trekken we naar Frankrijk, meer bepaald naar de vallei van de Marne in de volgende reeks.

 

Proloog

 

Het is maandagavond 19 augustus 2013 rond 22 uur. Reeds nu wordt het materieel dat de volgende dag op fotodag gebruikt zal worden in de wagen van mijn neef geladen.

 

Foto-apparaat: check

Statief: check

Zitstoeltje: check

Eten: check

Drank: check en dubbelcheck want er wordt een heelrijke zomerdag voorspeld ;-)

 

OK, dat ziet er goed uit! Ik neem afscheid van mijn vrouw en wens haar een 'goedenacht'. Vervolgens stoppen we even bij broer Steven om ook zijn materiaal in te laden. Dan gaat het verder naar mijn ouderlijk huis (mijn ouders zijn namelijk zelf op vakantie en op die manier kan mijn neef een volledig half uur langer slapen ;-) waar mijn neef en ik zullen genieten van een korte, maar rustige nacht!

 

Dinsdag 20 augustus

 

Het is 4u25 als de wekker van mijn gsm afloopt... raar om na tien jaar nog eens wakker te worden in mijn jeugdbed ;-) Maar goed, snel de kleren aantrekken die klaarliggen en stipt op tijd wordt er even voor de klok van vijven aangezet voor een rit van een goede 300 kilometer. Gek om op dit uur van de dag - schrap, nacht - al in de wagen te zitten en naar de nachtradio te luisteren!

Lang geleden dat ik die trouwens nog gehoord heb... moet zeker meer dan vijtien jaar geleden zijn. Toen vertrok onze familie namelijk telkens rond een uur of twee ‘s nachts op reis, met als bedoeling de autotrein te kunnen nemen in Keulen rond zes, zeven uur ‘s ochtends.

Die dagautotreinen naar onder andere Lindau en München zijn ondertussen al geschiedenis, de nachtradio is het niet en houdt ons gezelschap doorheen ons traject in België en zelfs nog een heel stuk in Frankrijk op onze rit richting Reims. Verwonderlijk hoe lang je nog een vrij goede ontvangst hebt!

 

De rit verloop vrijwel probleemloos, het is zalig om te genieten van de opkomende zon terwijl we kilometer na kilometer dichterbij onze bestemming komen. De aanwezige nevelvelden kruiden het geheel, met een speciaal sfeertje als resultaat…

 

Rond acht uur is dan onze bestemming bereikt, via Dormans rijden we naar het jachtterrein van de dag. Aangezien we goed op tijd zijn, besluit Steven om in Sauvigny alvast een fotopunt te gaan verkennen. Dat had ook goed gegaan, was de mist daar niet geweest… Uiteindelijk is hij terug naar de auto gestapt met de zekerheid dat er zeker een veld tussen twee bovenleidingspalen vrij was, meer was namelijk niet te zien.

Onnodig om te zeggen dat de auto (en trouwens ook de rest van de Marnevallei) in een stralende zon baadde. Enkel boven de Marne en in de onmiddellijke omgeving ervan hing er mist en de spoorlijn volgt natuurlijk de loop van de rivier op het laagste punt van de vallei. Dat beloofde niet al te veel goeds voor het eerste fotopunt op onze planning. We waren namelijk van plan om tussen Courtemont-Varennes en Reully-Sauvigny de CityNightLine uit Berlijn naar Parijs op gevoelige plaat vast te leggen. Alleen hing er nog veel mist, maar wacht eens: de zon begon toch de toppen van de bomen te beschijnen en er was ook al schaduw merkbaar. Het zou dus van tijdelijke aard zijn.

Tijdens onze wandeling naar het fotopunt kwam er in de mist een fraaie gecombineerde cargo voorbij gereden met een witte Traxx van ECR op kop. We waren wel niet voorbereid, dus een foto is er niet van gekomen: had nochtans speciaal geweest met een belichte trein en daarrond optrekkende bewolking.

Ik sprak stilletjes de wens uit dat ik toch minstens één zo een Traxx op foto zou kunnen krijgen die dag. Zou het lukken?

 

Op het fotopunt aangekomen zagen we al twee bovenleidingsvelden, ietsje later drie, dan vier… het was duidelijk dat de mist in snel tempo zou verdwijnen. Hoe meer de plantijd van de CityNightLine dichterbij kwam, hoe beter werd het zicht en toen de plantijd er was, waren er enkel nog wolken aan de heuvels. Maar dat was dan buiten de nachttrein gerekend, want die kwam en kwam maar niet af.

 

Ondertussen trok er wel een TER richting Chalons-en-Champagne voorbij. Oorspronkelijk hadden we gerekend om die ook op foto te zetten, maar we besloten dat niet te doen, de nachttrein leek ons leuker.

Tien minuten later, nog steeds geen nachttrein en het gebeurde zoals te verwachten viel: eerst kwam de TER richting Parijs voorbij, zoals gebruikelijk in de Marnevallei samengesteld uit een loc van de reeks 15000 en een zestal Corail-rijtuigen.

---

Retour en France.

Courtemont-Varennes (dans la vallée de la Marne), tôt le matin. Ce TER passe notre position en direction de Paris, avant le CityNightLine de Berlin à Paris, qui était en retard ce jour-là!

 

Courtemont-Varennes (Picardie, Aisne), Artère Paris Est - Strasbourg. Mardi, 20 aout 2013 - 8h50.

---

BB 115063 with TER 839120 Chalons-en-Champagne - Paris Est, seen in Courtemont-Varennes (Marne-valley) (Picardie, Aisne). 20 August 2013 - 8:50 AM.

7,743 views
40 faves
25 comments
Taken on August 20, 2013