new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Souburg, Draaibrugpad: Brug Souburg | by wiez_
Back to photostream

Souburg, Draaibrugpad: Brug Souburg

Laatste blik op de Souburgse brug. Morgen - maandag 23 september 2013 - wordt de Brug Souburg naar Hollandia in Krimpen aan den IJssel getransporteerd voor onderhoud en verbreding. Twee kranen zullen beide delen van de brug - het draaibare gedeelte en het aan de Oost-Souburgse zijde gelegen vaste gedeelte (de zogenaamde aanbrug) optakelen en op een ponton plaatsen. De bevestigingspunten voor de kranen zijn al aangebracht. Rijksmonument nummer 508781 zal eind november weer terugkeren. Op de achtergrond de tijdelijke pontonbrug.

 

De brug is gebouwd in 1907 als spoorwegdraaibrug in Sluiskil en werd in 1947 verplaatst naar Souburg als vervanging voor de door de oorlog vernielde oorspronkelijke verkeersdraaibrug uit 1871. Sinds dinsdag 4 juli 1978 - nadat de dag ervoor de Sloebrug in gebruik was genomen - is de Souburgse brug alleen bestemd voor voetgangers en fietsers,

 

Op maandag 10 juni 1974 werd de brug voor het laatst weggetakeld, toen voor een reparatie bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde te Vlissingen omdat de brug op donderdag 18 april 1974 was geramd door de sleepboot Lekstroom IV. De verbinding was toen een maand buiten gebruik, voor voetgangers en fietsers werd een bus ingezet.

1,416 views
0 faves
0 comments
Taken on September 22, 2013