Wereldwijven; kussens en plaids
"Waarom gaan ontwerpers naar verre landen voor de ambachtelijke uitvoering van hun ontwerpen, terwijl in Nederland mensen wonen die afkomstig zijn uit deze landen en deze ambachten ook beheersen?" Deze gedachtengang lag ten grondslag aan Wereldwijven, een project van Intermezzo, ruimte voor vormgeving in Dordrecht.
Vanuit deze redenering werd contact gezocht met vrouwen met verschillende culturele achtergronden, wonend in de regio Dordrecht. Zij werden uitgenodigd mee te werken in het Wereldwijven HandwerkLab, het handwerkatelier van Wereldwijven in het monumentale pand van Intermezzo. In het HandwerkLab werken vrouwen samen aan een collectie kussens. Elke handwerker zet daarbij haar eigen kennis en kunde in.

Wat begon als een experimenteel project is inmiddels uitgegroeid tot een sympathiek kussenbedrijf, waar zo’n 25 vrouwen, hoog en- laag opgeleid, jong en oud en vanuit verschillende culturen op vrijwillige basis werken aan een serie hoogwaardige producten onder het eigen Wereldwijvenlabel. Naast het vervaardigen van kussens wordt er kleinschalig gewerkt aan de uitvoering van werk voor andere ontwerpers. Belangstellend publiek kan op weekdagen over de schouders van de handwerkers meekijken.
22 photos · 4,069 views