new icn messageflickr-free-ic3d pan white

Robin

Not a real a quality photograph but thought it might be interesting.

 

Ieder roodborstje heeft zijn eigen territorium, waarin geen soortgenoot toegelaten wordt. Hij verzekert zich zo van een eigen voedselvoorraad. Hij of zij, want ook vrouwtjes houden er een eigen territorium op na. In de winter zingen zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Maar in het voorjaar als de broedtijd aanbreekt, stoppen de vrouwtjes met zingen. Ze worden dan aangelokt door een zingend mannetje, en zoeken voorzichtig toenadering. Aanvankelijk reageert het mannetje aanvallend en steekt zijn rode borst vooruit. Het vrouwtje reageert nu echter anders dan een concurrerend mannetje zou doen. Ze neemt een onderdanige houding aan, waarna het mannetje haar geleidelijkaan in zijn territorium toelaat. Nadat ze samen jongen grootgebracht hebben, gaan ze weer elk hun eigen weg.

 

Een roodborst mannetje zal een andere mannetje dat in zijn territorium komt aanvallen. Uit onderzoek blijkt dat de werkelijk prikkel (sleutelprikkel) de rode borstvlek is: hij reageert wel op een bosje rode veren, maar niet op een mannetje zonder rode borstvlek.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

Male Robins are noted for their highly aggressive territorial behaviour. They will attack other males that stray into their territories, and have been observed attacking other small birds without apparent provocation. Such attacks sometimes lead to fatalities, accounting for up to 10% of adult Robin deaths in some areas.

 

Bron: Wikipedia

982 views
13 faves
46 comments
Taken on April 3, 2011