new icn messageflickr-free-ic3d pan white
The blue hour in St. Bartholomä | by B℮n
Back to group

The blue hour in St. Bartholomä

© all rights reserved

 

Please take your time... and enjoy it large on black

 

The Königssee is a lake located in the extreme southeast of the German state of Bavaria, near the border with Austria. It's all part of the Berchtesgaden National Park. Located at a Jurassic rift it was formed by glaciers during the last ice age. It stretches about 7.7 km. The lake similar to a fjord is surrounded by steeply rising flanks of mountains up to 2700 m. The lake is noted for its clear water and is advertised as the cleanest lake in Germany. For this reason, only electric driven passenger ships, rowing and pedal boats have been permitted on the lake since 1909. Due to its picturesque setting, the lake and surrounding parklands are very popular with tourists and hikers. In addition, the lake's position surrounded by sheer rock walls creates an echo, which is known for its clarity. St. Bartholomä, a famous pilgrimage church with a small inn nearby, is located on a peninsula about halfway down the western lakeshore. It named for Saint Bartholomew the Apostle Bartholomäus in German. A first chapel at the lake was built in 1134 from 1697 onwards it has been rebuilt in a Baroque style with a floor plan modelled on Salzburg Cathedral, two onion domes and a red domed roof. St. Bartholomä and the southern edge can only be reached by boat or via hiking trails up the surrounding mountains.

 

"Mirror, mirror on the wall, what lake's the fairest of them all?" Lake Königssee is what most of our visitors would answer. Hardly surprising, with its crystal-clear emerald-green water and mystifying atmosphere. Innumerable fish swim its depths and its surface reflects the rocky walls of the Watzmann massif. Photo taken from the last boat from Salet Moraine to St. Bartholomä and back to Schönau am Königssee.

 

De Königssee is een meer in het uiterste zuidoosten van de Duitse deelstaat Beieren, nabij de grens met Oostenrijk. Het is het diepste meer van Duitsland, met een maximale diepte van 190 m. De Königssee is 7,7 km lang. Vrijwel heel het meer ligt in het Nationaal Park Berchtesgaden. Het landschap is vandaag de dag nog net zo onberoerd en betoverend als in de tijd van de koningen. Omgeven door hoge rotswanden ligt de smaragdgroene Königssee als een fjord temidden van de Beierse Alpen. De bedevaartskerk St. Bartholomä met zijn rode koepeldaken, het symbool van de Königsee, is enkel per electroboot bereikbaar. Wanneer de stuurman tijdens de overtocht op zijn trompet blaast, klinkt de wereldberoemde echo van de Königssee, de melodie wordt enkele seconden herhaald – verder heerst hier een heerlijke rust. De rode koepeldaken en uivormige torenkoepels sieren de buitenkant, het interieur van de barokke kerk is een weerspiegeling van de Salzburger Dom. Als in een prentenboek ligt de bedevaartkerk voor het bergpanorama van de Watzmann op een landtong in de smaragdgroene Königssee. De berg als legende omgeven van sagen. De fascinatie van de bergen is zelden duidelijker als bij het symbool van het Berchtesgadener Land. De beroemde oostwand van de Watzmann, die met zijn 1800m - vertikaal de hoogste rotswand van de Alpen is. De wand is steeds opnieuw een uitdaging voor veel bergbeklimmers. Het water van de Königssee is het schoonste meer van Duitsland en voldoet aan de kwaliteiten van drinkwater. Steile rotsen, donkere wouden, wilde ravijnen en gletsjers, maar ook bekoorlijke almen en liefelijke dalen. Flora en fauna worden in Duitsland's nationaalpark aan hun lot overgelaten. De bezoeker beleeft een andere bijna vergane wereld, die hier in stand gehouden en wetenschappelijk onderzocht wordt. Zo bewaren ze hier het heden een stuk verleden voor de toekomst. Het is wat mij betreft vrijwel het mooiste meer van de Alpen en zeker het mooiste van Duitsland.

 

48,007 views
227 faves
216 comments
Taken on July 16, 2010