new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Take it easy jet | by B℮n
Back to group

Take it easy jet

Frontpage Explore

 

The Moon (Latin: Luna) is Earth's only natural satellite, and is the fifth largest one in the Solar System. The average centre-to-centre distance from the Earth to the Moon is 384,450 km. The side of the Moon that faces Earth is called the near side, and the opposite side the far side. The far side should not be confused with the dark side, which is the hemisphere that is not being illuminated by the Sun at a given moment (this may be the side facing the Earth, as it is once a month during the New Moon phase). The far side of the Moon was first photographed by the Soviet probe Luna 3 in 1959.

A meteoroid is a small sand to boulder-sized particle of debris in the Solar system. The visible path of a meteoroid that enters Earth's atmosphere is a meteor, commonly called a "shooting star" or "falling star".

 

Photo of an airplane with the moon as background. EasyJet Airline is a low cost airline based at London Luton Airport. It is one of the largest low-fare airlines in Europe, operating domestic and international.

 

's Nachts kunnen we de maan vaak zien. Overdag staat ze ook wel eens aan de hemel, maar dan is ze minder opvallend omdat de zon schijnt. In de avond, de nacht, of in de vroege ochtend zie je haar des te beter. Het lijkt alsof ze licht geeft, net als de zon. Maar de maan geeft geen licht. Ze wordt beschenen door de zon, net als de aarde. Het licht weerkaatst en daarom lijkt het of de maan schijnt. Toch is het zonder maan 's nachts een tikje donkerder dan met de maan. Met een heldere, volle maan kun je 's nachts zelfs een schaduw van jezelf op de grond zien! De maan hoort bij de aarde. Met z'n tweeën suizen ze door het heelal, ieder jaar een rondje om de zon. De maan draait ook nog een ander rondje; ze draait om de aarde. Ze doet er bijna een maand over om één rondje te gaan. De maan is zelf natuurlijk ook heel groot. Ze heeft dus ook haar eigen zwaartekracht. Sterker nog; de maan trekt een beetje aan de aarde. Dat merk je aan het water van de zee. Als het vloed wordt, wil de maan het water als het ware naar zich toe trekken. Dat lukt natuurlijk niet, want de aarde trekt veel harder. Maar je merkt het wel! Het water komt dan veel verder op het strand. Dat gebeurt elke dag twee keer. De maan trekt niet alleen aan het water, zelfs de bergen zijn een paar millimeter hoger als de maan boven hun toppen staat! Het maanlandschap bestaat uit heuvels, kraters, zand en rotsen. Waar de zon schijnt is het gloeiend heet; 100 graden Celsius boven nul. Waar geen zon komt vriest het 150 graden Celsius onder nul.

36,492 views
221 faves
202 comments
Taken on January 2, 2009