new icn messageflickr-free-ic3d pan white
The night before the total lunar eclipse | by B℮n
Back to album

The night before the total lunar eclipse

Are you ready? A total lunar eclipse will take place on Thursday, February 21, 2008 (and Wednesday evening, February 20), the first of two lunar eclipses in 2008, and the only total eclipse. The next total lunar eclipse will not occur until December 21, 2010! Total Lunar Eclipse time @ 04:26 AM CET. I hope the weather keeps as clear as today. Check out the NASA website for details.

 

The Montelbaans tower build in 1516 and behind the tower the Southern church of Amsterdam. Photo taken from Nieuwe centrale bibliotheek - new library of Amsterdam.

 

De Montelbaanstoren is een Amsterdamse toren uit 1516 aan de Oudeschans. De oorsprong van de naam is onbekend. De toren heeft als bijnaam Malle Jaap, omdat de klokken van de toren ooit op onregelmatige tijden spontaan begonnen te spelen.

De Montelbaanstoren is gebouwd toen het middeleeuws Amsterdam werd uitgebreid door het industrieterrein Lastage bij de stad te trekken. Hiervoor werd aan de oostkant een nieuwe gracht gegraven, de huidige Oude Schans. Waar deze het IJ naderde werd een verdedigingstoren neergezet.

In 1606 verloor de toren zijn verdedigingsfunctie. Er werd toen een sierbekroning in renaissance-stijl op geplaatst, ontworpen door stadsbouwmeester Hendrick de Keyser. De Montelbaanstoren werd daarmee 48 meter hoog. In de toren kwam een uurwerk, en enkele luidklokken. Rembrandt, die in de buurt woonde, tekende de toren in 1644.

Achter de Montelbaanstoren ligt de Zuiderkerk. Dit is de eerste voor de protestantse eredienst ontworpen kerk in Amsterdam. De kerk is gebouwd nabij de Sint Antoniesbreestraat in de Lastage, een buurt die eind 16e eeuw bij de stad werd gevoegd. Tegenwoordig is dit de Nieuwmarktbuurt. De kerk is gebouwd tussen 1603 en 1611. Het ontwerp in renaissancestijl is van de Amsterdamse architect Hendrick de Keyser. Toen Hendrick de Keyser in 1621 overleed, werd hij in de Zuiderkerk begraven.

28,888 views
489 faves
299 comments
Taken on February 17, 2008