Juletreet i Amsterdam
Visste du at Trondheim gjennom 36 år hadde tradisjon for å sende et juletre til Amsterdam fra 1964 til 2000?

Hvert år ble dette juletreet plassert på slottsplassen de Dam den 7. desember; dagen etter nederlendernes tradisjonelle Sinterklaas-feiring 5. og 6. desember.

Årsaken til at Trondheim kommune begynte å sende juletre til Amsterdam var at Bispehaugen skolekorps var på reise i Europa sommeren 1964. Da de på hjemreisen kom til Amsterdam fikk korpset store problemer med å skaffe seg husrom - alle hotell og herberger var fulle! Da skjedde det at hele skolekorpset og alle barna fikk hjelp til innkvartering av vennlige nederlendere som forbarmet seg over dem.

Vel hjemme i Trondheim ble historien om nederlendernes hjelpsomhet ovenfor Bispehaugen skolekorps lagt merke til i media, og Trondheim kommune besluttet seg for å sende et juletre til Amsterdam som et tegn på takknemlighet ovenfor byens innbyggere. I retur for juletreet kom det senere tusener av tulipanløker som ble plantet i området rundt Ila og Ilsvikøra som er kjent som den gamle hollenderbyen fra gammelt av i Trondheim.

Nederlenderne satte stor pris på det årlige juletreet fra Trondheim, og både Amsterdams innbyggere og borgermester sendte ofte takkebrev og julekort til Trondheim kommune og byens innbyggere. Uvisst av hvilken grunn stoppet denne tradisjonen i år 2000, som var siste gang Trondheim sendte juletre til Amsterdam. I stedet har Trondheim kommune siden 1996 årlig sendt juletre til byen Hamburg i Tyskland.


---


Du må mer enn gjerne benytte våre bilder i artikler, trykksaker, på nettsider og andre relevante steder. Bildene vi publiserer her på Flickr er i høy grafisk kvalitet og kan lastes ned direkte.

Vi ønsker at du refererer til oss når du bruker våre bilder. Legg gjerne inn en lenke til det aktuelle bildet om mulig.
34 photos · 472 views