new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Oberst Glover og oberst Holtermann møter kaptein Ruck-Keene i Ravnkloa / Colonel Glover and colonel Holtermann meets captain Ruck-Keene at Ravnkloa (1945) | by Trondheim byarkiv
Back to album

Oberst Glover og oberst Holtermann møter kaptein Ruck-Keene i Ravnkloa / Colonel Glover and colonel Holtermann meets captain Ruck-Keene at Ravnkloa (1945)

Format: Fotopositiv

Dato / Date: 16 Mai 1945

Fotograf / Photographer: Trygve Grabow (1899 - 1965)

Sted / Place: Ravnkloa, Trondheim

 

Google Street View: g.co/maps/hm4rz

 

Wikipedia: Hans Reidar Holtermann (1895 - 1966)

 

Lenke / Link: Philip Ruck-Keene (uboat.net)

  

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim

Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H41.B36.F2715

 

Et merkelig og spennende bilde tatt i Ravnkloa 16. mai 1945. Legg merke til de tyske soldatene med hvite armbånd som signaliserer overgivelse. Den tyske soldaten helt til høyre har imidlertid fortsatt sin luger i beltet. Bilene er merket med hva man skulle anta var amerikanske stjerner.

 

I midten ser vi den britiske oberst Glover sammen med captain Philip Ruck-Keene og oberst Hans Reidar Holtermann (1895 - 1966).

 

Fra Mercedesen til høyre i midten kliver en tysk offiser ut. Nedenfor denne bilen står en tysk offiser og en marineoffiser. En stor folkemengde har møtt opp på Ravnklobakken og betrakter det hele.

 

T.v. Ford 1938 standard V8 fordor sedan, foran den og t.h. Mercedes-Benz 170.

 

På forsiden av Adresseavisen 17 mai 1945 kan vi lese mer om hendelsen:

 

De første engelske orlogsskip kom til Trondheim i går.

Kommandør Olav Bergersen atter på norsk jord.

 

De første fortropper for de allierte styrker som etter hvert vil komme til Trondheim kom i går ettermiddag. To større og en mindre destroyer ble i 14-tiden synlig ute i fjordgapet, og gikk en stund for ganske sakte fart langs Leksviklandet innen de endret kurs og kom inn mot havnen. Utenfor moloen, hvor de ble møtt av havnefoged Hassel, gikk ankrene, og der vil skipene bli liggende på svai natten over, inntil de i dag tidlig klapper til kaien.

Blant de norske som befant seg om bord var kommandør Olav Bergersen, foruten noen andre offiserer og et antall menige. Kommandøren ble sammen med Captein Ruck-Keen satt i land i Ravnkloa, hvor bilene som var oppkjørt befordret dem videre. Ankomsten skjedde uten at noen utenfor de innviddes krets var informert, og foregikk uten at mange var oppmerksom på den, men allikevel var en ganske betraktelig menneskemengde samlet i Ravnkloa og nærmeste omgivelser og gav offiserene sin varmeste velkomsthilsen. De sjømilitære sjefer ble mottatt av den engelske oberst Glover og oberst Holterman.

 

Bildet stammer fra fotografier etterlatt av Trygve Grabow (1899 - 1965). Trygve Grabow ble telegrafist ved NSB 7.11.1921 og jernbaneekspeditør 28.6.1940. I følge de muntlige opplysninger vi har fått skal han ha vært motstandsmann under krigen. Bildene i samlingen er fra et fotoalbum som først viser en del bilder fra Sverige og som så viser Trondheim i maidagene 1945. Flere av bildene fra Sverige er stemplet "Callebergs Falun".

 

Bilde 3 side 11 i fotoalbumet.

 

Se alle bildene her

13,192 views
5 faves
2 comments
Taken on May 16, 1945