new icn messageflickr-free-ic3d pan white
View allAll Photos Tagged "apam+balik"

Apam Balik is a soft fluffy & moist sweet Malaysian peanut pancake turnover stuffed with a sugary, buttery peanut filling.

In Chinese, it's called 大塊面 ( Big dough )

 

During the month of Ramadan, these food markets are available at the suburb where Muslims can buy the precooked food in time for Iftar - the evening meal when Muslims end their daily Ramadan fast at sunset.

 

Many of the vendors offer home-cooked food once a year at the Ramadan Market for some income.

 

In a multi-racial society like Malaysia, often Chinese and Indians are regular customers at these bazaars too.

 

=====

  

Thanks for taking time to visit my new personal site here:

“A Story Teller" by Cheryl Chan Photography

 

if you like the colorful markets:

Marketplace

 

check out more Malaysia Streets & Candid shots here:

Taking the Streets in Malaysia

 

these images of Mistress Lane will soon be the documentary of its past:

Reminiscing Mistress Lane

 

check out more Hong Kong Streets & Candid shots here:

Taking the Streets in Hong Kong

  

=====

  

At the Ramadan Bazaar, Kuala Lumpur.

"Apam Balik", a local pancake made with coconut milk and the typical filings include crushed peanuts, sugar and sweetcorn.

 

Ramadhan,or Ramzan in some place is the month where muslims carry out their duty to fast from the rise of the sun til the sun set. I have experiences Ramadhan in few countries including my own, but this year the destination is Syria.

 

The special thing about Ramzan in Syria is that they have this many special sweet desserts that are very tasty. I love most of the sweet and desserts from Syria . It may look very sweet , but it is not as sweet as it looks actually. Most shops that sell the sweet extend their shop to the paving/walkway to attract customers.

 

Location : Baramkeh, Damascus - Syria

Zubir makes these excellent "apam balik kering" from his van in front of the photo lab where I get my film developed and scanned.

 

Nikon FM3A - Nikkor 50mm f/1.2 AIS - Kodak Ultramax 400

A.k.a. "Apam Balik" or "Murtabak Manis" in Malay; "Jin Loong Bao (煎弄包)" in Cantonese; "Ban Jian Kuih (慢煎粿)" or "Min Jian Kuih (麵煎粿)" in Hokkien, and "Dai Gao Min (大塊面)" in Hakka.

 

Only in Malaysia and Singapore do you have so many names for one dish. =D

 

Originally a Southern Chinese specialty, this version is very localized (Malaysian), with the addition of creamed corn, different from the ones my ancestors used to have. :)

Chocolate banana bread and ... "apam balik"

 

Apam balik, I called it Malaysian pan cake .

The town of Ipoh, Perak is well known among the Chinese community for its tasty food and beverages such as the Ipoh Hor Fun (I'm not sure of it's proper English name nor its Chinese name), Bean Sprout Chicken (Nga Choi Gai, or Mandarin: Ya Cai Ji; 芽菜鸡), Salted Egg Chicken (Ham Tan Gai, or Mandarin: Xian Dan Ji; 咸蛋鸡) and of course, the Ipoh White Coffee, well known for it's richness and thickness.

 

Featured here is a series of pictures depicting someone making "Malaysian Pancakes" or Apam Balik (the crispy version).

Jumaat lepas, Rafiqh ada appointment dengan paed-nya untuk MR vaccine, sepatutnya selepas usia setahun dah kena pergi dah, tapi memang perangai I suka lewatkan sedikit hal vaccination ni. I pernah terbaca beberapa artikel(salah satunya di saifulislam.com) tentang kebaikan melewatkan vaccination. Tapi jangan laa lewat sangat kan, kalau macam MR ni, untuk 1st cucuk kena ambil antara 12-24 months, so agak2 sendiri laa. Antara reasonnya kenapa baik lewatkan ialah kerana bayi apabila makin berusia antibodi dan sistem badan makin kuat, dapatlah mengurangkan/mengelakkan kesan2 sampingan suntikan.

 

Rafiqh dah lama tak keluar rumah. Sekali sekala dapat keluar, happy bukan main laa dia. Mabuk2 yang belum pulih, musim sejuk dan gejala influenza membuatkan I prefer duk rehat di rumah saja, even weekends pun. Bosan? Kalau dulu memang bosan laa, 2hari tak keluar rumah dah rasa bengong, tapi sebab sekarang I sendiri masih belum cukup bertenaga, tak terasa laa pulak bosannya. Tapi Rafiqh laa pulak yang jadi mangsa. Sabar je laa yer Rafiqh. Tunggu dah masuk spring, berita hal influenza dah tak ada, mama bawa Rafiqh ke playground setiap petang ok.

 

Masa kat klinik, dia tak nak balik, melencong rata berjalan, berlari terkedek2 tak bagi mama tangkap. Habis nurse dan orang lain gelak2 tengok dia. Dengan semua budak kat situ dia nak berkenalan, diorang pulak yang cuak tengok dia, hahaha. Bila I dah berjaya tangkap dia, muka sedih nak menangis, sayu pulak tengok. Terus bisik janji bawa pergi 7Eleven, belikan choco corn kesukaannya, hihi. Baik punya umpan...

 

Kat klinik, sempat bertanyakan doktor tentang pengambilan susu Rafiqh yang I dok runsing selama ni. Sekarang Rafiqh minum 2oz koko + 3oz susu sekali feeding. 4@5 kali sehari bermakna dia ambil 12-15oz susu sahaja. Doktor kata it's okey as long as dia makan benda2 lain jugak. Make sure ada calcium dalam diet lain, contohnya macam yogurt, soya dll. So far, I memang cuba maksimakan penggunakan susu dalam makanannya, contoh macam masa buat kuih ke, lauk-pauk ke, apa2 saja yang boleh tambahkan susu, I guna. Bila doktor dah kata gitu, lega sikit hati ni...

 

Doktor dengar Rafiqh potpetpotpet, so dia tanya tentang "keupayaan" pertuturan Rafiqh. I cakap Rafiqh cuma boleh sebut few words, selebihnya dia mengomel saja. Doktor kata kanak2 di bawah usia 2tahun sepatutnya tak digalakkan banyak tengok tv. Sehari dalam 30minit saja. Semakin banyak seorang kanak2 habiskan masa di depan tv, semakin kurang vocab yang ada dalam memori otaknya. Bunyinya pelik kan? Tapi itulah hakikatnya.

 

Rafiqh diperkenalkan kepada tv selepas usianya 10bulan. Sebelum tu I memang jarang on-kan tv, dia pun memang tak minat sangat masa tu. Tapi sekarang, dia boleh on sendiri, cuma masih di bawah kawalan. I benarkan dia tengok tv 2kali sehari, pagi pukul 7 selama 30minit, kemudian petang pukul 4 selama 1jam, terlebih limit dah ni, hehe. Komputer pulak sekarang memang dah tak dibenarkan untuk dia tengok Upin & Ipin ker, apa ker, cuma jarang2 sekali I bukakan nasyid2 Yusuf Islam dll untuk dia tengok.

 

Selain dari tu, ada jugak bertanya soalan2 lain ala kadar. Next appointment ialah bulan 6, bila Rafiqh berusia setahun 6bulan. Vaccination pulak bulan 7, polio stage 4.

 

Bila saban hari terperap di rumah, aktiviti paling lazim nak buat pastilah memasak untuk minum petang. Kalau dulu minum petang I buat yang simple2 saja, tapi sekarang up grad sikit, haha. Sekarang ni mood mengemas memang laa kurang amat sangat. Tapi bab masak okey pulak, mungkin sebab banyak makanan yang I tak lalu nak makan, so kena masak benda2 yang ada kelainan untuk rangsang selera. Setiap hari I dok hadap myresepi laa, homepage2 orang laa, tak habis2 tengok makanan. Tapi kira ok laa kan, sebab keinginan nak buat tu ada, hehe. Setakat ni, I dah buat murtabak, roti canai dan kuah kacang dhal, nugget, bihun goreng cina, apam balik, laksa penang, roti jala makan dengan kuah lempuk durian dan kari daging cincang, bahulu gulung(tapi malangnya tak jadi, keras! Terlebih tepung atau terlebih bakar tak tahulah, tapi habis jugak si Rafiqh makan, haha) dan macam2 lagi laa. Minggu ni pun dah ada beberapa menu nak cuba, ish3 makan jer laa kerjanya, huhu.

 

Day 4 of the 365 days project. This is a pastry like thing we call "kuih" in malay, I got no idea what on earth is the term for it in english. Infact I don't think there is one. It's made of flour and eggs basically with peanut and sometime corns inside, think of it as an asian version of pancake with nuts. It comes in two variety, thick or thin. The thin one is all crispy and it smells good! oh we call it Apam Balik here in Malaysia :)

"Apam Balik" (Malaysian Peanut Pancake) seller in Pasar Chow Kit,

Kuala Lumpur, Malaysia.

A thin, crispy crepe pancake of sorts with a generous dash of sugar, grounded peanuts, planta margerine, cream corn and sometimes, dessicated coconut.

 

Also known as "apam balik". more here.

  

ZAMSAHAM-Dunia Saham Di Luar Kebiasaan

 

PELUANG TERHIDANG 2015

 

Posted: 31 Dec 2014 02:53 PM PST

 

Assalamualaikum dan Salam Menyambut Tahun Baru 2015.Pelbagai kenangan pahit manis 2014 semuanya menjadi catatan sejarah perjalanan kehidupan sebagai pelabur saham.Yang gagal direkodkan.Yang berjaya dikekalkan dan diperhalusi.Tahun 2015, tahun yang saya namakan tahun "PELUANG TERHIDANG" kepada yang suka mencari peluang di sebalik masalah kehidupan.Sekilas info Bursa Malaysia.1. Walaupun ada yang kata gawat, sesetengah saham berjaya ditutup paling tinggi dalam sejarah penyenaraiannya.(Tahun 2014 harga sahamnya tutup lebih tinggi berbanding tahun sebelum-sebelumnya) contohnya adalah Greenyb,Efficen dan Tenaga Nasional Bhd.2. Walaupun pelbagai isu negatif dunia, Indeks Bursa Malaysia ditutup pada 1761 dan menjadi penutup tahun tertinggi dalam sejarah pasaran saham tempatan.3. Untuk rekod, saham-saham Teknologi berjaya naik dan membuka lembaran baru potensi perniagaan yang semakin cemerlang. Lebih-lebih lagi selepas penyenaraian Alibaba dengan modal pasaran hampir 1Trillion USD. Kesan potensi dunia IT dan Teknologi dijangka semakin rancak bagi keseluruhan tahun 2015.4. Tahun 2015 ini mungkin bukanlah tahun yang baik kepada kebanyakkan Tokey-Tokey dan pemilik saham Oil & Gas ekoran harga minyak dunia yang turun. Ianya memberikan kesan negatif kepada perancangan projek-projek Petronas. Jika Petronas kurangkan Budget, kesan berantai dijangka dirasai kepada Vendor-Vendor dan yang berpaut padanya.5. Masalah harga minyak yang turun ini mungkin menjadi BERITA BAIK bagi kebanyakkan industri kerana KOS UTAMA sudah turun. Jika jualan tahun 2014 berjaya dikekalkan dan harga minyak kekal berada pada bawah USD60 saya percaya prestasi kewangan pada kebanyakkan syarikat tersenarai ataupun yang tak senarai akan bertambah bagi tahun 2015 nanti. Pasaran saham kekal akan rancak.6. Tokey-tokey mamak pula akan bertambah kaya bagi tahun 2015! Sebelum ini,Tokey-tokey kedai mamak menaikkan harga roti canai dan teh tarik. Alasan harga minyak naik. Tetapi kali ini, bila harga minyak sudah turun mereka tidak pula turunkan harga..mana aci ini macam!7. Esok 1 Jan 2015, harga minyak di petrol stesyen bagi RON95 turun ke RM1.91. Penurunan hampir 20% akan menggalakkan pembelanjaan extra pada kehendak dan keperluan yang lain. Jumlah extra 20% bagi budget RM500 minyak sebagai contoh adalah satu jumlah yang banyak.8. Saya percaya tahun 2015, limpahan perbelanjaan Extra ini memberikan berita baik bagi usahawan-usahawan yang meniaga runcit, yang meniaga pisang goreng, apam balik, ayam goreng Uncle Bob hatta tempat-tempat percutian di seluruh Malaysia. Pendek cerita, ekonomi domestik dijangka akan BOOM! So, kalau hendak meniaga apapun, meniagalah betul-betul...insha Allah akan menjadi!9. Saya amat besimpati dengan bencana banjir yang teruk ketika ini. Ada gambar rumah yang bergerak ke bumbung rumah orang lain..Kuatnya air yang senyap meranapkan beratus-ratus rumah...Terima kasih pada pemimpin baik UMNO, PKR mahupun PAS yang mengetepikan politik dan bersama-sama membantu mangsa. Apapun, kepada peniaga-peniaga perabot dan keperluan pembinaan dijangka akan dapat kesan positif. Perhatikan saham-saham perabot seperti Liheen, Latitud dan kajilah yang lain juga dengan Diary Invest saham 7.0, mana tahu ada peluang terhidang pada yang minat sektor perabot.10. Banjir akan memberikan kesan kepada sawit. Buah dijangka BERKURANGAN dengan teruknya pada 1/2 pertama tahun 2015. Berita ini buruk pada pemilik ladang kerana pengeluaran kurang TETAPI mungkin berita yang 'amat baik' pada pedagang dan pemain-pemain FCPO (pasaran hadapan minyak sawit Malaysia). Mereka boleh LONG(beli) kontrak sekarang dan jual semula(short) pada harga yang lebih tinggi nanti. Setiap satu mata jika betul kenaikkan berlaku adalah RM25. Penutup kontrak ini hari(31 Dec 2014) FCPO March 2267 dan jika mengikut kajian Manager Ladang, harga FCPO mampu naik atas RM2500 -RM2800 bagi tahun 2015. Bukan mustahil juga ke RM3000 katanya...Jika betul tentu senyum pedagang FCPO semua. (Anda boleh sms 11. Mungkin anda tidak perasan kita sudah selesai 7 tahun kegawatan jika dikira dari 2008. Maka tahun 2015 pada saya tahun bermula REAL punya kenaikkan ekonomi yang cemerlang. Ada juga bayang tahun 1995 dengan kesan suasana dan penyanyi Gegar Vaganza 90an. Pasaran Saham 2015 dijangka kekal mengejutkan pelabur-pelabur yang 'negatif' dengan potensi tahun 2015....12. Saham-saham banyak yang turun ketika paniknya pelabur dengan isu masalah ekonomi Greece dan juga masalah minyak dunia dan lain-lain yang pada saya adalah berita baik kepada pelabur-pelabur saham tulen. Rebut peluang beli ketika orang panik dan bukannya ikut panik. 'Contrarian' biasanya success cuma kena banyak sabar dan betul-betul teliti sebelum masuk membeli.13. Tahun 2015 permulaan kepada kejayaan sebenar saham kepada yang terus mengkaji..jangan berhenti mengamalkan ilmu dan terus semak saham anda di diary Invest Saham 7.0 terbaik... Yang berjaya biasanya akan pernah rasa gagal.14. 'Best buy' pada setiap kepanikkan pelabur yang dijangka kekal akan berlaku pada awal tahun 2015. Harga yang dijual murah akibat kepanikkan pada sesetengah pelabur yang suka Kontra dan aggresif mungkin takkan jumpa lagi selepas masuk 2nd half 2015...15. Tahun 2015 bakal juga menyaksikan peralihan secara perlahan-lahan kepada generasi muda baru pada banyak pentadbiran perniagaan termasuk juga politik negara. Kuasa kepimpinan berada dalam proses perubahan. Jadi kepada yang ada idea, beranikan bawa ketengah.16. Tahun 2015 adalah fasa penting bagi kita semua menempatkan diri dalam kelompok yang merasa pembangunan kemajuan tahun 2020. Kita jangan leka dan sering salah menyalahkan keadaan. Ubahkan mentaliti buruk yang bersarang dalam diri kepada yang lebih positif. Itu pesan saya untuk diri sendiri dan rakan-rakan yang lain.17. Kita sama-sama mengintai, berkongsi dan sering berbincang untuk mencapai DREAM yang ada. DREAM atau impikan yang besar-besar. Kita mahu rumah besar, kereta besar, anak-anak belajar selesa, bercuti sana sini...itu semua impian yang kita semua mahukan. Impian 2015 tidak ubah seperti impian 2014 jika kita kekal duduk diam dan tidak berubah.Akhir kata, "Peluang Terhidang" akan ada kepada yang bersiap sedia. Niatkan yang baik-baik dan kerana Allah swt, InshaAllah tahun 2015 akan menjadi titik permulaan, sejarah kejayaan bukan sahaja saham tetapi dalam dunia perniagaan dan juga kehidupan yang sementara ini.Kita kejar keduanya...kita kejar Akhirat dan Kejar Dunia juga.Paling last...Hormati dan jangan lupa salam ibu dan bapa esok pagi. Biasanya matlamat & impian 2015 akan lebih berkah..Okey, secara ikhlasnya saya ucapkan."Selamat Tahun Baru 2015 dan Salam Saham untuk semua pelabur-pelabur saham"Wallahu'alam"subhana kallahumma wa bihamdika ash-hadu an la ilaha illa anta astaghfiruka wa atubu alayk"Sekian.Zamsaham31 Desember 2014

ZAMSAHAM-Dunia Saham Di Luar Kebiasaan

 

>> Kursus Pelaburan Bursa Saham (RM69 shj !)

 

>> Kelas Forex " TEKNIK 100 PIPS SEHARI "

 

>> Kursus Dagangan Hadapan Kelapa Sawit ( FCPO )

 

>> Kursus Pelaburan Emas

 

Apam balik, crispy style. I ordered a "special", which came with extra peanuts & butter. Yum!

Apam Balik or Peanut pancake or Min Chiang Kueh is a type of "pancake" made with a filling of ground peanuts and sugar.

Here, a vendor cooks and serves the dish by the slice just outside of the Pulau Tikus food market in Penang, Malaysia.

There is a "pasar malam" across the road from where I stay. They have huge banner screaming "Apam Balik". I had my son to buy some and all I can say is, its very nice. Maybe I will go there again to take pictures later tonight.

Apam balik is like pancake, cooked on a brass pan. Then then fold it into two with either peanuts or sweet corn fillings. I love the sweet corns ones.