Happaman ruisleivän leipomista Keski-Suomessa / Keski-Suomen museo
Kuvasarja happaman ruisleivän leipomisesta Hankasalmen Kärkkäiskylän Ranta-Keurulan talossa. Diat on kuvannut Keski-Suomen museon valokuvaaja Pekka Helin ja haastattelun on tehnyt Keski-Suomen museon intendentti Janne Vilkuna 30.3.1984.

Hankasalmi kuuluu vanhastaan itäsuomalaisen tuoreena syötävän happaman ruisleivän alueeseen, jonka raja kulki ennen ensimmäistä maailmansotaa Kymijoesta Kokkolaan. Leipää leivottiin noin kerran viikossa. Taikina valmistetaan jo edellisenä päivänä ja se saa kohota yön yli. Seuraavana päivänä leivät leivotaan ja paistetaan.

Ennen leivän leipomista uunissa oli tapana paistaa rieskoja, sillä uunin kova lämpö olisi polttanut paksummat leivät. Rieskojen paistuessa uunin lämpö ehti tasaantua ruisleiville sopivaksi.

Kuvasarjan hapan ruisleipä on tehty Ranta-Keurulan vanhaan säilyneeseen tapaan. Alkujaan rukiit saatiin vielä talossa omasta takaa, mutta myöhemmin sekä ruis että ohra saatiin naapureilta. Talossa tehtiin leipää ennen kesäaikana kaksi kertaa viikossa ja muuna aikana kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa. Uunia lämmitettiin muutenkin ja hiilloksessa tehtiin ruokia. 1900-luvun alussa viljat jauhettiin tuulimyllyissä, jollainen oli Ranta-Keurulassakin. 1920-1930-luvuilla siirryttiin kauppa ja kotitarvemyllyihin.

Ranta-Keurulan rakennus on noin 80 vuotta vanha ja sen uuni on alkuperäinen. Uunin alaosa on tehty läheisestä kalliosta hakatuista kivistä, laastina on käytetty savea. Uunin yläosa ja piippu on tehty kotona poltetuista tiilistä. Uunin on tehnyt muurari “Sulval”. Rappaus on hieman myöhempi. Arinan tillitiilet ovat ostettuja. Uuniin sopii kerralla 22 leipää ja sen lämmittämiseen menee kaksi sylystä metrisiä halkoja.

Valmiit ruisleivät säilytetään aitassa leipähäkissä. Kuvasarjan leipureina ovat Ranta-Keurulan vanha emäntä sekä hänen tyttärensä, talon nuorempi emäntä.

Keski-Suomen museon valokuvakokoelma

Kuvat Pekka Helin.
Kuvasarja vuodelta 1984
Keski-Suomen museon kokoelmat

Voit käyttää näitä kuvia vapaasti, kunhan muistat mainita asiaankuuluvat lähdetiedot!
23 photos · 971 views