Gammalsvenskby 2011
I oktober 2011 åkte jag ner till Gammalsvenskby i Ukraina, som nybliven ordförande i Föreningen Svenskbyborna. Som ressällskap hade jag med mig Karl-Erik Tysk och Ing-Marie Havklint.
Gammalsvenskby ligger vid Dnjepr, nära Svarta Havet.
Byn grundades 1782, då svenska bönder från Dagö (Nu Estland) tvångsförflyttades av Katarina den stora till nyvunna områden i södra Ryssland. När de kom fram efter en tuff vandring, fanns inget av de de blivit lovade, utan bara en öde stäpp. De byggde dock upp sin by, men höll fast vid sitt svenska språk och tradtioner. 150 år senare, efter krig, revolutioner och hungersnöd fick de år 1929 tillstånd att återvända till Sverige. Min farmor och farfar Gustav och Katarina blev tilldelade en gård på Gotland och slog sig ned där. Men det fanns de familjer som valde att återvända. De längtade tillbaka till den kända bygemenskap och de lättodlade jordarna. Men de återvände till en ond tid med Stalinterrorism, krig och svält. De gamla byborna har varit med om händelser man inte tror kan vara möjliga att överleva. Men de lever i högsta grad, de har sitt språk, gammalsvenska och berättar historier om både onda och goda tider. Att åka till byn är att göra en tidsresa till 30-40-talet. Följ med, tänk dig skällande hundar, ett sjungade svenskt språk, mycket värme och välkomnade människor.

In october 2011 I went to Gammalsvenskby, Old swedish village in Ukraine. The village was grounded in 1782, when the Katarina the first forced swedish farmers from the island Hiumaa in Estonia to move to new land at the river of Dnjepr, near the Black Sea.
94 photos · 1,287 views