flickr-free-ic3d pan white

23 augustus 2010, PCC

Over jezuïeten en catechismussen

 

Het is maandag 23 augustus 2010. De scholen in Alkmaar zijn vandaag weer begonnen. Na weken van zomervakantie moeten alle leerlingen er vandaag weer aan geloven, wij schuiven mee aan in de schoolbanken bij het voormalige Petrus Caniusius College (PCC) aan de Blekerskade.

 

Dit mooie karakteristieke pand heeft al tientallen jaren een schoolfunctie. In 1929 kreeg de school de naam het R.K. Lyceum, waar vervolgens ook de omringende buurt naar werd genoemd (Lyceumstraat etc.). Hierna veranderde de naam van de school naar het PCC. Tegenwoordig grijpt de school met haar nieuwe naam Het Lyceum terug naar haar oorspronkelijke, eerste naam.

 

Maar even terug naar het PCC, wie was deze Petrus Caniusius naar wie de school is vernoemd? De heilige Petrus Canisius was een Nijmeegse theoloog en de eerste Nederlandse jezuïet. Hij werd in 1521 geboren als Peter Kanis als zoon van burgemeester Jacob Derickszn Kanis en Jelis van Houweningen. Petrus verloor beide ouders op jonge leeftijd, zijn moeder toen hij pas vijf jaar was en zijn vader op zijn drieëntwintigste levensjaar.

 

Hij studeerde filosofie en theologie in Keulen en haalde hierin zijn doctorsgraad. Hierna studeerde hij nog een korte tijd kerkelijk recht in Leuven. Na een ontmoeting met de jezuïet Pierre Lefèbre treedt hij zelf als eerste Nederlander toe tot de net opgerichte orde der jezuïeten. Het aanvankelijke doel van de orde was hulp aan je naaste, vooral zieken.

 

Petrus speelde een belangrijke rol in de contrareformatie. Dit deed hij onder andere door het schrijven van diverse catechismussen (=opsommende leer) bestreedt hij de reformatie en de onwetendheid op geloofsgebied onder de katholieken. De beroemdste catechismus van Petrus is de in 1555 geschreven Summa Doctrinae Christianae, die ontelbare uitgaven kent in vele talen. Het is één van de meest herdrukte boeken in de Nederlandse geschiedenis.

 

Petrus overleed in 1597 in Zwitserland terwijl hij zijn catechismus stevig in zijn handen hield. Op grond van de aan hem toegeschreven genezingswonderen werd hij in 1925 door Paus Pius XI heilig verklaard.

 

1,450 views
1 fave
1 comment
Taken on August 23, 2010