new icn messageflickr-free-ic3d pan white
20 februari 2010, Gemeenteraadsverkiezingen | by Sierag
Back to photostream

20 februari 2010, Gemeenteraadsverkiezingen

Over het rode potlood en overplakken

 

Het is zaterdag 20 februari 2010. Het vierde kabinet Balkenende is vanmorgen gevallen. Tijd om vandaag aandacht te besteden aan de Alkmaars politieke strijd die in volle gang is.

Éénmaal in de vier jaar vinden er verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. Het is jullie vast niet ontgaan dat de volgende er weer bijna aan zitten te komen, namelijk op woensdag 3 maart 2010. Partijen voeren nu dan ook volop campagne in de media en op straat, zoals op deze speciaal geplaatste verkiezingsborden waarvan er veertien te vinden zijn in Alkmaar. Het overplakken op deze borden is altijd een groot probleem gebleken en dus zou elke partij veelvuldig moeten controleren of haar pamflet nog wel zichtbaar is.

De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners van de gemeente. In Alkmaar bestaat de raad nu uit 10 partijen die samen 37 zetels hebben. Met de aankomende verkiezingen doen er maar liefst 14 partijen mee. Als elke partij minimaal één zetel in de raad krijgt, wordt het vormen van een coalitie een lastige taak. Deelnemende partijen aan de Alkmaarse gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zijn:

 

PvdA, OPA, SP, VVD, CDA, GroenLinks, Leefbaar Alkmaar, D66, ChristenUnie, Trots op Nederland, VSP, PartijVoorBurgers, Nederlandse Moslim Partij en de Partij moederCAO

 

Omdat de stemcomputer niet meer betrouwbaar genoeg wordt geacht mogen we met deze verkiezingen weer heerlijk ouderwets met het rode potlood stemmen. Ben je er nog niet uit wat jouw politieke kleur voor deze verkiezingen is, dan biedt wellicht het kieskompas een uitkomst.

 

1,225 views
0 faves
0 comments
Uploaded on February 20, 2010