new icn messageflickr-free-ic3d pan white

Ayers Rock - Uluru

Ayers Rock en de spectaculaire zonsondergang (of zonsopgang). De rots gaat over van warmrood naar donker purper, altijd met een inwendige gloed.

 

nl.wikipedia.org/wiki/Uluṟu

Uluṟu of Ayers Rock is een reusachtige rotsformatie die ongeveer in het midden van Australië ligt, in het Noordelijk Territorium, in een gebied dat wegens de rode kleur van de grond ook bekend staat als het Rode Centrum.

Voor de lokale Aborigines, de Anangu, is Uluṟu een belangrijke religieuze plaats. De rots is verbonden met hun mythologie, de Tjukurpa, ook bekend als Droomtijd. Alle facetten van de rots hebben een bepaalde betekenis en zijn met elkaar verbonden via de mythologie in de Tjukurpa. Bepaalde scheuren in de rots zijn voor de Anangu de overblijfselen van een strijd tussen twee mythologische wezens uit de Droomtijd.

Verschillende kleine gaten worden geassocieerd met holen gegraven door mythologische mollen. Zo vormt de rots als het ware een Bijbel voor de Anangu, die geen schrift hadden om hun mythologie op te schrijven. Er zijn verschillende heilige plekken rondom de rots die een speciale rol spelen bij mannen- of vrouwenrituelen.

 

en.wikipedia.org/wiki/Uluru

Uluru, also referred to as Ayers Rock, is a large sandstone rock formation in the southern part of the Northern Territory, central Australia. It lies 335 km (208 mi) south west of the nearest large town, Alice Springs; 450 km (280 mi) by road. Kata Tjuta and Uluru are the two major features of the Uluru - Kata Tjuta National Park. Uluru is sacred to the Pitjantjatjara and Yankunytjatjara, the Aboriginal people of the area. It has many springs, waterholes, rock caves and ancient paintings. Uluru is listed as a World Heritage Site.

 

955 views
1 fave
0 comments
Taken on October 6, 2008