new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Rijksmuseum (3) - Amsterdam | by dietmut
Back to photostream

Rijksmuseum (3) - Amsterdam

bibliotheek - library

 

de Rijksmuseum Research Library is de grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. Deze onderzoek bibliotheek van het Rijksmuseum is een bibliotheek met een studiezaal en een leeszaal. Museumbezoekers zijn welkom in de leeszaal om vragen over de collectie te stellen en een boek of tijdschrift in te zien.

 

the Rijksmuseum research library is the largest public art history library in the Netherlands. The library is part of the Rijksmuseum in Amsterdam. This research library of the museum is a library with a study and reading room. Museum visitors are welcome in the reading room to ask questions about the collection and to see in a book or magazine.

 

-------------------------

 

Rijksmuseum Amsterdam

--------------------------------------------------------------------------------------

Begin december 2003 ging een groot deel van het museum dicht voor een verbouwing die aanvankelijk enkele jaren zou gaan duren, maar door diverse vertragingen bijna tien jaar in beslag zou nemen. Na ruim negen jaar gesloten te zijn geweest, ging het vernieuwde hoofdgebouw op 13 april 2013 weer

-------------------------------------------------------

Het Rijksmuseum Amsterdam, meestal Rijksmuseum genoemd, is het grootste en belangrijkste rijksmuseum van Nederland en biedt in zijn ruim 200 zalen een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Een groot deel van zijn ruim 1 miljoen voorwerpen tellende collectie bestaat uit werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters. In het gebouw is tevens het rijksmuseumkabinet gevestigd. Het Rijksmuseum is eigendom van de Staat

Het Rijksmuseum bezit de volgende collecties: beeldende kunst bestaande uit:schilderijen, beeldhouwkunst, kunstnijverheid, Aziatische kunst, tekeningen, prenten en foto’s in het rijksprentenkabinet, geschiedenis

De collectie schilderijen geeft een overzicht van de Nederlandse schilderkunst van de 15e eeuw tot omstreeks 1900. De nadruk ligt hierbij vooral op de 17e-eeuwse Hollandse Meester. Ook bezit het museum een kleine collectie, met name, Zuid-Nederlandse en Italiaanse meesters.

De verzameling beeldhouwkunst & kunstnijverheid bestaat uit beeldhouwwerken, meubels en edelsmeedkunst, keramiek en glas, textiel, metalen objecten en nog vele andere voorwerpen. Ook deze collectie heeft een internationaal karakter, waarbij de nadruk ligt op de Nederlandse kunst.

De collectie Aziatische kunst is voor het merendeel afkomstig van de Vereniging van Vrienden van der Aziatische Kunst en geeft een overzicht van de ontwikkeling van met name Chinese, Japanse, Indiase en Indonesische kunst, vanuit een Aziatisch standpunt. Chinees en Japans exportporselein, koloniale meubelen en zilver behoren echter ook tot deze collectie.

De verzameling geschiedenis bevat schilderijen, scheepsmodellen, wapens, vlaggen, gouden en zilveren voorwerpen, kostuums, documenten, curiosa en belangrijke voorwerpen van andere aard die betrekking hebben op voornamelijk de politieke en militaire geschiedenis van Nederland. De voorwerpen zijn afkomstig uit de verzamelingen van de stadhouders, admiraliteiten, de kamers van de Oost- en West-Indische Compagnieën en uit particulier bezit. De nadruk van de collectie ligt op de 17e en 18e eeuw.

Het Rijksmuseum beschikt ook over een Kunsthistorisch Bibliotheek en een restauratieatelier voor conserverings- en restauratiewerkzaamheden. (wikipedia)

----------

 

 

The Rijksmuseum a Dutch national museum dedicated to arts and history in Amsterdam, The Netherlands. The current main building was designed by Pierre Cuypers and was originally opened in 1885, but was closed for renovation from 2003 to 2013. On 13 April 2013, the main building was reopened by Queen Beatrix after the ten-year renovation.

The museum has on display 8,000 objects of art and history, from their total collection of 1 million objects from the years 1200–2000, among which are some masterpieces by Rembrandt, Frans Hals and Johannes Vermeer.. The museum also has a small Asian collection which is on display in the Asian Pavilion. (wikipedia)

 

 

 

5,177 views
3 faves
2 comments
Taken on December 6, 2013