new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Båtbrann | by Redningsselskapet
Back to photostream

Båtbrann

Birger Kjeldsberg står alene på dekk og sløyer fisk idet han merker at det luktet brent. Uten å nøle går han i redningsflåten og tar med seg nødpeilesenderen.

 

Idet han oppdager brannen er det allerede for sent. Røyken som velter ut er kvalmende, og han er utslitt når han er ferdig å løse ut redningsflåten.

 

- Jeg klarte ikke å komme meg til VHFen på grunn av varmen og branngassene, så nødpeileren og redningsdrakta var det eneste jeg klarte å få ut av styrehuset, forteller Kjeldsberg til redningsselskapet.no.

 

Hovedredningssentralen mottar meldingen.

HRS fanger opp signalet klokken halv seks om morgenen 17. mai, men bruker tid på å finne ut akkurat hvor signalet kommer fra. Når posisjonen er klar blir et redningshelikopter og redningsskøytene «Gjert Wilhelmsen» og «Erik Bye» sendt ut til posisjonen ca 20 mil ute fra Skjervik.

 

«Gjert Wilhelmsen» er først på stedet.

Etter en time ankommer redningsskøyta og ser både redningsflåten og sjarken, som ryker.

 

- Da jeg så redningsskøyta tenkte jeg at det skulle bli godt med en kopp kaffe, sier Kjeldsberg.

 

Han blir tatt opp i redningsskøyta som like etter starter forsøk på å slukke brannen.

 

Brannen blusser opp.

Vinduet i styrhuset blir knust slik at redningsmannskapet kan spyle vann og skum inn. Brannen som har ligget og ulmet i flere timer blusser kraftig opp da den plutselig får rikelig med luft. Sjarken blir raskt overtent og det blir klart at det ikke er mulig å berge sjarken. Det går en halvtime, så synker den.

 

Ombord i redningsskøyta ser Birger Kjeldsberg sjarken sin brenne opp og synke, et trist syn. Båten, en Korsø 1040 Work, var ikke året gammel.

 

Han er glad for å ha reddet livet, og blir berømmet av mannskapet på redningsskøyta for sin snarrådighet. Mobiltelefonen var uten dekning, og VHFen var inne i det varme og røykfylte styrehuset, så nødpeilesenderen var det eneste som kunne varsle omverdenen om ulykken.

367 views
0 faves
0 comments
Taken on May 17, 2007