new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Nye fendere | by Redningsselskapet
Back to photostream

Nye fendere

Nye fendere for Simrad-klassen.

29. november 2007 - Ingar Sagedal Bie.

 

RS «Kaptein Egil J. Nygård» har fått danske fendere etter testing i Sverige.

Lørdag 24. november ble RS«Kaptein Egil J. Nygård» satt på vannet med nye fendere.

.Hos Framnes Maritime i Sandefjord har det danske firmaet Pur Teknik AS levert og montert en ny type fender som muligens etter hvert vil komme på flere redningsskøyteklasser. I første omgang skal alle Simrad-skøytene få nye fendere etter hvert som det blir behov for større reparasjoner.

- Det er økonomi som er hovedmotiv for dette. Vedlikeholdsbudsjettet for disse listene er klart lavere enn for de andre typene vi har. Når hele fenderen med montering koster det samme som bare å skifte trekket på de vi allerede har på Simrad-klassen, er dette et godt valg. Når de i tillegg har en svært god funksjonalitet som vi har fått prøvd ut på «Sundt Flyer» og som de har brukt på den svenske Victoria-klassen i flere år, er det ikke noe å lure på, sier teknisk inspektør Jarle Svenningsen. Det har kostet mellom 50 og 100 000 å reparere større skader på de gamle fendrene.

- En kjerne av lukket celleskum limes på skroget med polyuretan. Armert polyuretan påsprøytes i 15 lag. Blir det skader i dette kan denne enkelt repareres med en tube av det røde stoffet. Celleskummet trekker heller ikke vann og er dermed i praksis en del lettere enn de gamle fendrene. På toppen blir det i de øverste lagene lagt kvernet gummi som gjør fenderlistene sklisikre, forteller Jarle. Denne kombinasjonen er opprinnelig utviklet for å gjøre danske lastebiler som frakter griser mer sklisikre og mindre bråkete.

 

- En annen fordel med disse fendrene er at de ikke sverter av på andre fartøy, noe som er viktig i assistansesituasjoner. Listene blir heller ikke lett svarte av bildekkene på kaiene og er lette å vaske, sier Jarle, som gjerne vasker minst mulig.

 

242 views
0 faves
0 comments
Taken on November 23, 2007