new icn messageflickr-free-ic3d pan white
0097 Tombatossals | by QuimG
Back to photostream

0097 Tombatossals

 

View On Black & LARGE

 

Please don't use this image on websites, blogs or other media

without my explicit permission.

© All rights reserved

Contact: quimgranell@cmail.cat

 

La meva ciutat. Mi ciudad. Castelló de la Plana.

 

CAT:

En Tombatossals és segons la mitologia castellonenca un gegant de bona ànima que amb l'ajuda dels seus amics va fer possible la fundació de la ciutat de Castelló de la Plana. Aquest personatge convertit en un referent cabdal de la mitologia castellonenca, està present en moltes situacions durant les festes de Castelló i fins i tot té dedicat un monument a l'Avinguda de Lledó de la capital de la Plana. Les aventures d'en Tombatossals i els seus companys, son narrades en la rondalla homònima de l'autor castellonenc Josep Pasqual Tirado.

De l'heroi mític s'explica que va nèixer fruit de l'amor sorgit entre la Penyeta Roja i el Tossal Gros durant una forta tempesta produïda per en Bufanúvols a petició del segon. En aquella tempesta, tots els vents excepte la Tramuntana per eixelebrada i perillosa foren convocats, i s'arremolinaren en el cel descarregant un gran xàfec que arrossegà un munt de còdols cap a la vall que els separava. Del munt de pedres i còdols, s'alçà amb els primers raig del sol, el seu estimat fill Tombatossals, que com el seu nom indica, tenia la força suficient com per alçar o ensorrar els turons i les muntanyes.

Amb el temps va arreplegar una bona colla d'amics també gegants establint-se tots a La Cova de les Maravelles. Així en Tombatossals, el seu gran amic Cagueme, en Bufanúvols i l'Arrancapins van viure com a bons germans dins la cova fins que els fills del Rei Barbut en van sol·licitar el seu ajut per arreglar els assumptes agraris del regne, però la cosa es complicà i tots ells es van veure embolicats en una gran aventura.

 

ESP:

Tombatossals es el título de la novela del autor castellonense Josep Pasqual Tirado que tiene como protagonista a un gigante mítico llamado Tombatossals. En torno a dicho personaje giran cierto número de leyendas, las cuales se han convertido en un referente popular de la mitología castellonense, hasta el punto que está presente en multitud de ocasiones durante sus Fiestas de la Magdalena e incluso tiene dedicada una escultura gigante en la Avenida Lledó de la capital de la Plana.

Tombatossals es un gigante bueno que con la ayuda de sus amigos hace posible la fundación de la ciudad de Castelló de la Plana. Nace fruto del amor entre la Penyeta Roja y el Tossal Gros durante una fuerte tempestad producida por Bufanúvols a petición del segundo. En aquella tempestad, todos los vientos excepto la Tramuntana por alocada y peligrosa fueron convocados, y se arremolinaron en el cielo descargando una tempestad que arrastró una gran cantidad de piedras montaña abajo, hacia el valle que les separaba. Del montón de piedras se levanta, con los primeros rayos de sol, su querido hijo Tombatossals, que como su nombre indica, tenía la fuerza suficiente para levantar o tumbar las montañas.

Con el tiempo hará un montón de amigos también gigantes, estableciéndose todos en La Cova de les Maravelles. Así Tombatossals, su gran amigo Cagueme, Bufanúbols y el Arrancapins vivieron como buenos hermanos dentro de la cueva hasta que los hijos del Rei Barbut solicitaron su ayuda para arreglar los asuntos agrarios del reino, pero la cosa se complicó y todos se vieron envueltos en una gran aventura.

En honor de Tombatossals se convoca anualmente en Castelló un premio de literatura infantil ilustrada.

8,658 views
123 faves
259 comments
Taken on September 15, 2008