Biel Barceló
Secretari general del PSM-Entesa Nacionalista.

Co portaveu de MÉS per Mallorca i portaveu del grup parlamentari MÉS.

------------------------------------

Vaig néixer el dia 1 de desembre de 1967 a Palma, concretament al barri de la plaça de les Columnes, on he crescut i he jugat de petit. Tot i que també vaig passar bona part de la meva infància i joventut a Felanitx, on vivien els meus padrins. Tenc tres fills que em donen moltes alegries i qualque mal de cap. Som llicenciat en Dret per la Universitat de les Illes Balears. L'època d'estudiant, tant a l’Institut Antoni Maura com a la Facultat, em va marcar de forma molt especial ja que van ser els anys en què vaig començar a desenvolupar les meves inquietuds intel·lectuals i polítiques.

Amb el anys he refermat la convicció que un dia, ara fa 22 anys, em va impulsar a militar al PSM-Entesa Nacionalista, i és la subordinació que patim menorquins, mallorquins, eivissencs i formenterencs respecte un Estat al qual pertanyem, però que no ens respecta. Molt aviat vaig implicar-me molt activament en l'activitat del partit, perquè sentia que podia posar en pràctica totes aquelles idees i propostes que tenia. Al mateix temps, vaig completar la meva formació amb un Màster en Direcció d'Empreses de la UIB i les pràctiques jurídiques del Col·legi d’Advocats de les illes Balears. També vaig començar a treballar a l'Administració pública, desprès d’haver treballat en el sector privat en diversos àmbits: la meva primera feina remunerada essent un adolescent, fou en un sequer d’albercocs a Felanitx. També vaig treballar en una agència de viatges i a l’aeroport de Palma.

A la Federació del PSM-EN de Palma he desenvolupat l'inici de la meva carrera política, primer com a secretari d'organització i després com a secretari general, entre 1992 i 2002. Vaig exercir aquests càrrecs simultàniament al de regidor a l'Ajuntament de Palma (1995-2003), una funció que em va permetre conèixer ben de prop la realitat de Ciutat i les problemàtiques més properes dels ciutadans.

He estat conseller insular del PSM-EN al Consell de Mallorca entre els anys 2003 i 2004, i hi he treballat com a tècnic jurídic a diferents departaments, entre ells el de Patrimoni Històric i el de Protecció de la Infància. Durant aquells anys vaig adquirir una experiència professional extensa i molt valuosa que em permet avui atresorar un ventall molt ampli de coneixements en diversos àmbits de l'Administració. Actualment som lletrat de la direcció general de Salut Laboral de la conselleria de Treball, en excedència mentre em dedic a la política.

El 2006 va suposar per a mi, i també per al partit, un canvi de rumb personal i polític: vaig ser escollit secretari general del PSM-EN amb la proposta de crear un Bloc nacionalista, proposta que va significar un any més tard la creació de la coalició BLOC per Mallorca. Aquest procés no va ser fàcil, però malgrat les dificultats en aquell moment el PSM va iniciar un procés cap a la cohesió interna que ha estat molt enriquidor i que avui podem considerar consolidat.

Gràcies al suport i el treball de tot l'equip de direcció i la militància del partit vàrem tirar endavant un projecte que el 2007 ens va dur a obtenir uns resultats favorables a les eleccions al Parlament i al Consell. Aquests resultats ens varen permetre conformar governs de canvi progressistes i nacionalistes. Aquesta legislatura exercesc de portaveu del grup parlamentari del BLOC per Mallorca i PSM-Verds, i la militància ha volgut que fos reelegit secretari general del partit en dues ocasions, durant els congressos del 2008 i del 2010. Ara, és el torn un d'altre repte polític: que la coalició PSM-IniciativaVerds obtengui uns grans resultats en els comicis del proper mes de maig. Aquesta coalició és hereva de les polítiques del BLOC, està formada per persones que creuen en els pactes progressistes i nacionalistes i conforma una força d'esquerres i arrelada al país.

Durant aquests anys de recorregut personal i professional no deix de tenir present la motivació inicial que em va dur a interessar-me per la política, i és la necessitat d'aplicar unes polítiques socials, econòmiques, culturals... fetes des d'aquesta terra i per a la gent que viu en aquesta terra. Una idea que em fa ser conscient que cal continuar treballant amb ganes i força per tenir uns governs que confiïn en el país i en els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers.
26 photos · 422 views