new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Untitled | by Andris /Pökszi/
Back to photostream

Liederhoffer Vilmos, Budapest, Király utca 35-37.

 

Liederhoffer Vilmos (1838, Brody, Ukrajna - 1901, Budapest).

 

1870. május 19-én vette el Goldstein Reginát. Strelisky Lipót fényképész volt Vilmos tanúja.

 

Három gyermekük: a szintén fényképész Jenő (1879-1928), Béla és Regina.

 

 

További műtermek:

Király utca 46.

Király utca 51.

Kismező utca 38.

Csányi utca 12.

 

Liederhoffer Vilmos fényírdája a Budapest Király utca 35-37-ben volt, és a fényképész unokájánál, aki közeleg a 100-hoz már, ami az életkorát illeti, megvan néhány régi kép. Például a nagypapa és a nagymama színezett fényképeken. Ők építtették magát a házat a Király utcában. A fotók hátoldalára oda van írva büszkén, hogy Liederhoffer műterme a saját házában van. Sőt, az is, hogy a felvételek az esti órákban villamos világítás mellett eszközöltettek".

A házat magát meg lehet tekinteni a Király utcában ma is, csak ma már kevés nyoma van annak, hogy Liederhoffer Vilmos itt tartotta fönn nevezetes műtermét. Ha belépünk ebbe a házba, azért találunk nyomokat. Például az egykor elegáns fotóműteremre utal az ablakok díszesen maratott üvege, meg a fényírda" felirat. Átvészelt háborút, deportálást, államosítást, mindent.

Egy ablakon, egy ajtón, amelynek csak a fél üvegezése eredeti, azért megvan még a bemenet" felirat.

Liederhoffer Vilmos meghalt 1903 tájt, a felesége '25-ben, de még az életében a fiai vezették az üzletet, illetve az egyik segédjük Klein úr, aki hát ugye a '30-as évek végén - nem akarom a történelmi helyzetet leírni hosszan -, szóval a 30-as évek végétől nem vezethette tovább a műtermet, nem végezhette a munkáját tovább. Eladták a házat is, és onnantól nem tudjuk, mi lett Klein úrral, mi lett a műteremmel. Nyomai vannak csak meg. Az, ahol nyílott valaha az emeleti bejárat, amivel szemben volt a műterem. De az idős hölgy lakásán ma is látható a 100 éves fényképek némelyike, megcsodálható maga a régi kép, és megcsodálható a kartonlapok hátoldalán a felirat.

 

 

old.hirado.hu/magazin/cikk.php?id=14881&offset=2

968 views
3 faves
3 comments
Taken on October 25, 2012