new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Periscoop | by Pim Van Gestel
Back to photostream

Periscoop

Het Dacker pakwagentje mag dan wel een oud model zijn. De gravure van de kast oogt mooi. Het werd uitgebracht als kit. Een leuk modelbouwprojectje dat ook in 2016 kan boeien. Helaas zijn de details die opgebracht dienen te worden eerder grof en breekbaar. De periscoop op het dak is helaas foutief. Het viel mij pas op toen ik de tekening van Herman De Bleser op HO schaal zag. De periscoop op het dak moet veel groter zijn dan het Dacker model. Hij stond overigens ook langs de andere zijde van het wagendak. Opmerkelijke dat Dacker hier zo in de fout ging. Aangezien ik de periscopen sowieso nieuw diende te maken zal ik een poging ondernemen om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen.

 

Voor wat diende die periscoop eigenlijk.

Die kon door de treinbegeleider van de goederentrein gebruikt worden om de seinen langs de baan mee op te volgen. Dit behoorde tot zijn verantwoordelijkheden. Hij had een handrem ter beschikking om in te grijpen indien nodig.

Mooi plan van de NMBS om een periscoop in te bouwen in deze naoorlogse pakwagens. De duikboottechnologie bleek vers in het geheugen te liggen. Helaas werkte het systeem in de praktijk niet. Kort nadat de wagens in dienst kwamen was het dakvenster reeds besmeurd met roet van stoomlocs en kon niets meer door de periscoop gezien worden.

 

Een wijsheid die ik in mijn voordeel draai. Zo hou ik het makkelijk en zal ik het vensterglas van de periscoop donker spuiten. Dus maakt het niet uit dat ik de periscoop bouw uit wit styreen.

 

Mijn wagentje zal actief zijn in de 2de helft van de jaren 50. Het algemeen inzetten van goederenpakwagens was toen al opgeheven. Maar aangezien mijn modelbouwregio de lijnen 44 en 42 omvat heb ik nog steeds deze wagentjes in dienst. Door de hellingen van deze lijnen was hun inzet nog verplicht.

 

De periscoop op het dak werd door de NMBS verwijderd bij het herschilderen van de wagentjes in bruine kleur.

 

878 views
0 faves
0 comments
Taken on June 6, 2016