new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Avelgem station | by Peter Van Gestel
Back to photostream

Avelgem station

Station Avelgem lag op het kruispunt van de spoorlijnen 83 ( Kortrijk - Ronse ) en 85 ( Frankrijk - Herseaux - Leupegem - Oudenaarde ). Van dit spoorkruis met lijnen naar de vier windrichtingen is niets meer over. Het stationsgebouw van Avelgem is een monument dat herinnert aan dit verleden.

 

In 1869 werd de eerste spoorlijn in Avelgem in gebruik genomen. De privé maatschapij Braine-le-Comte à Courtrai maakte spoorverkeer tussen Ronse en Kortrijk mogelijk. De maatschapij werd in 1872 genationaliseerd. De Belgische staat maakte van Avelgem een spoorknooppunt door de aanleg van de kruisende lijn 85. In 1881 werd het lijnstuk naar Herseaux geopend. De noordwaartse spoortak naar Leupegem werd in dienst genomen in 1990. Het spoorkruis rond Avelgem was klaar en zou steeds enkelsporig uitgebaat worden.

 

Het reizigersverkeer rond Avelgem werd stilgelegd in twee stappen. In 1959 werden 3 van de 4 spoortakken stilgelegd voor reizigersverkeer. Richting Kortrijk reed de laatste reizigerstrein in 1960. Goederenverkeer was tot 1975 mogelijk vanuit Leupegem tot Avelgem. De buiten dienst gestelde lijnen werden tijdens de jaren zestig opgebroken. In 1984 werd de sectie Avelgem - Ruien opgebroken waarna station Avelgem zonder sporen verder moest.

 

Het stationsgebouw van Avelgem werd gebouwd in 1924 ter vervanging van het oorsprongkelijke station. Voor het ontwerp tekende architect P. Ongenae.

In 2005 werd het gebouw beschermd. Momenteel doet het dienst als huisvesting voor het plaatselijke rode kruis en als Gemeentelijk Atelier voor Visuele Kunsten.

2,369 views
2 faves
3 comments
Taken on April 16, 2011