new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Biosphère, post-Expo 67, Montreal | by ouno design
Back to photostream

Biosphère, post-Expo 67, Montreal

This geodesic ball was designed by Buckminster Fuller as the US Pavilion for Montreal's Expo 67. After the fair was over, the city of Montreal turned it into an experimental display biosphere (information below, and click on the links - it's worth it). Fuller had wanted the steel structure to be assembled with bolts, but was overruled and in the rush they just welded it together instead. It had an acrylic sheathing, so in 1976 when they were repairing the structure - with welding torches rather than regular tools, as Fuller would have preferred - the sheathing of course caught fire and burned off, leaving only the steel lattice structure behind. The fire lasted only 20 minutes. The building was restored in 1996 - see excerpt below.

 

Blog post about geodesic domes here

blog.ounodesign.com/2009/05/28/geodesic-dome-redux/

 

Photo above is from the City of Montreal Archive

www.collectionscanada.gc.ca/expo/0533020604_e.html

 

See also

expolounge.blogspot.com/2008/01/biosphere-1968.html

 

"The Biosphère

 

This way of thinking — global and ecological before those terms had coined — inspired Environment Canada and the City of Montreal to set up the Biosphère. Despite its undeniable advantages — its lightweight structure, strength and elegance — Buckminster Fuller’s dome was not suited to the Canadian climate. Inside, it was practically impossible to heat and the wide seasonal variations in temperature caused the metal tubes and acrylic outer panels to expand and contract quite considerably. Leaks were common. In fact, it was a welding operation during the maintenance of the outer covering, on May 20, 1976, that caused the spectacular fire which destroyed the entire acrylic shell in just half an hour, although the structure itself remained intact. After the fire, the dome was more or less abandoned for fifteen years, but was literally reborn from its ashes with the beginning of restoration work in 1992. The Canadian government, with the City of Montreal, invested $17.5 million to construct a unique museum and environmental observation centre dedicated to water, the St. Lawrence and Great Lakes ecosystem, and sustainable development. Quebec engineers and architects, Blouin, Faucher, Aubertin, Brodeur, Gauthier, with Desnoyer, Mercure et Associés, architects, completely redesigned the layout of the dome to suit its new vocation. For financial reasons, it was decided to restore Aerial view of the Biosphèrethe structure but not to replace the acrylic covering because of the cost of heating and air conditioning the vast inner space. The steel tubes were treated with anti-corrosive paint to protect them from the elements. A new building was erected inside the dome, incorporating three of the American pavilion’s four original platforms. The Biosphere opened on June 6, 1995, World Environment Day, and became Canada’s first Ecowatch Centre. The Biosphere’s mission, in keeping with its creator’s philosophy, is to instil in the public a responsible, action-oriented attitude towards water in general and the St. Lawrence–Great Lakes ecosystem in particular. The building was a hit with the critics right from the start. It received the 1995 Award for Excellence from the Ordre des architectes du Québec in the Architectural Conservation category.”

31,293 views
95 faves
10 comments
Taken on July 13, 2009