2020 56e Oetelkonzèrt
“Twènties!” Hoe voor de hand liggend kan een thema zijn, in 2020? Door onze carnavalesk uitgedoste gasten werd dat op twee manieren geïnterpreteerd. De een bleef in het heden, terwijl anderen in hun outfit 100 jaar terug gingen in de tijd: naar de Roaring Twenties.
Nou beste mensen, Roaring wèrd het op deze dinsdag vóór Carnaval. Onder leiding van de jeugdige, energieke en enthousiaste gastdirigent Hans Leenders - helemaal uit Gemert(!) - werd het een dolle avond. Onder zijn leiding bezorgden de philharmonie zuidnederland, samen met maar liefst zeven musici ons allen een prachtige avond. Een en ander werd aan elkaar gepraat en van commentaar voorzien door authentiek Oeteldonker Jan Roosen (U weet wel, die van de Kleinkeinder). Dat Jan behalve humor de kunst van zang & gitaarspel ook prima beheerst liet hij ons ook nog even zien en horen.
De muzikale avond begon met een optreden van de Welsh-Italiaanse bariton Adriano Graziani. Wat kan deze technisch geschoolde rakker prachtig zingen. Adriano haalde alles uit de kast om zijn muzikale mannetje te staan. En dat deed ie... Zelf werd hij gaandeweg de avond ook steeds enthousiaster over wat hem overkwam in ons geliefde Oeteldonk, zodanig dat hij ieder door hem prachtig gezongen nummer afsloot met een spectaculair vreugdesprongetje.
Na de solo van Adriano was de – naar wij menen - Sloveense soprane Kristina Bitenc aan de beurt. Ook deze bevallige dame beschikt over een significant bovennormale portie techniek, gecombineerd met een prachtig stemgeluid, en dat liet zij horen ook. Haar zangkunst ontroerde menig bezoeker. Dat deze nachtegaal er daarbij ook nog eens prachtig uitziet, da’s extra!
Kristina en Adriano brachten behalve solo’s ook verschillende duetten te gehore uit onder andere West Side Story, hoe ontroerend en gevoelig wil je het hebben?
De optredens van deze beide solisten werden afgewisseld met spektakel van een geheel andere orde: het optreden van de kneiter-energieke viermans percussieband Percossa. Wat deze vier gasten uit het westen van ons land op muzikaal gebied presteren, grenst aan het ongelofelijke. Deze club bestaat dan ook al dertig jaar. Volmaakt synchroon brachten zij zowel ritmisch als melodisch de meest uiteenlopende stukken te gehore. Gelardeerd met een stevige portie humor. Je moet het gezien hebben om het te geloven. Ze speelden met, en net zo gemakkelijk zonder orkest. Hard of zacht. Bombastisch of intiem en ontroerend. Ze kunnen het allemaal. Met gitaren, trommels, fietsbellen, plastic pijpen of een lullig triangeltje, het maakte hun niet uit. En ons ook niet!
Bedankt allemaal, voor deze topavond!

Fotografie: Ton Grosfeld

© Downloaden voor privégebruik: geen probleem.
Voor gebruik t.b.v. publicaties e.d. vooraf contact opnemen en om toestemming vragen. (info@legimus.nl)
257 photos · 505 views
1 3