new icn messageflickr-free-ic3d pan white
9-8-2015 - Puttgarden | by Deweyhh
Back to photostream

9-8-2015 - Puttgarden

Aan het einde van het Duitse deel van de Vogelfluglinie ligt het dorpje Puttgarden. Er wonen nog geen 800 mensen, zijn bekendheid dankt het dorp dan ook aan de aanwezigheid van de veerhaven. Ondanks het geringe aantal inwoners stoppen op het station toch ICE's en EC's. Tot 2010 was het station zelfs het eindpunt van een Intercity.

 

In 1961 werd in Puttgarden begonnen met de bouw van een groot veerhavencomplex. De reden hiervoor was dat de oorspronkelijke verbinding tussen Duitsland en Denemarken, namelijk die tussen Rostock-Warnemünde en Gedser, toentertijd achter het Ijzeren Gordijn was verdwenen. De provisorisch aangelegde veerbootsverbinding tussen Großenbrode en Gedser kon de grote hoeveelheden personen en goederen niet aan. In 1963 werd het complex opgeleverd. Het complex bestaat uit 22 kilometer spoor, zes perronsporen, 145 wissels en 4 havenbekken waarvan 3 geschikt voor spoorvervoer. Sinds het wegvallen van het goederenvervoer in 1997 zijn er nog maar twee sporen en één perron in dienst.

 

De veerdienst tussen Puttgarden en Rødby wordt in een halfuursdienst uitgevoerd door de rederij Scandlines met vier schepen. Op elk van de schepen is ruimte voor één ICE-TD of twee Deense IC3 stellen. Vanzelfsprekend gaat niet elk half uur een trein op de boot.

 

DSB 605 514 is net als EC233 van Hamburg naar Rødby vertrokken uit het station van Puttgarden en rolt nu stapvoets het schip de Prins Richard binnen voor zijn 45 minuten durende overtocht naar Denemarken. Door werkzaamheden reden de treinen niet helemaal door naar Kopenhagen. Rechts naast de boot is de Fehmarnbelt en een stukje Denemarken te zien. Links ligt het schip Prinsesse Benedikte te wachten op vertrek.

4,448 views
88 faves
22 comments
Taken on August 9, 2015