new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Punterhuwelijk | by NLHank
Back to photostream

Punterhuwelijk

Scan van foto. Hier trouwen wij. 19 april 1991 in Giethoorn.

Het punterhuwelijk:

Tussen ondertrouw en trouwdag hangen de ongetrouwde buurjongens elke zondag bij zonsopgang de vlag bij je uit. Bij zonsondergangang strijken ze die weer en krijgen ze een borrel. Nu men vaak erg vroeg in ondertrouw gaat (vroeger was de wettelijke 2 weken vaak genoeg), gebeurt dat in de praktijk twee keer voor het trouwen. Het zijn deze zelfe ongetrouwde buurjongens, evt. aan te vullen met vrienden, die op de trouwdag punteren.

De buren zorgen voor versierde punters. Het bruidspaar vaart in de eerste punter. Bruidegom bakboord, bruid stuurboord. Na de huwelijksvoltrekking is dat andersom.

Achter het bruidspaar varen de ouders. De vader zit naast de schoonmoeder en andersom. Daarachter varen broers en zussen en evt. andere familie en vrienden.

Men vaart naar de doopsgezinde kerk, (de Vermaenege = vermaning) aan het binnenpad. De leerkamer van de DG kerk wordt door de gemeente van april t/m september gebruikt als trouwlokatie voor punterhuwelijken. In 1991 werd het "seizoen" geopend door ons en gesloten door zus Petra met jacob.

 

1,410 views
0 faves
0 comments
Taken on July 12, 2009