Puszpángmolypeték 1 - Box tree moth eggs 1
Petézéstől a kelésig - From laying eggs to hatching
2016.07.30-án, 8 nappal a petézés megfigyelése előtt, Mospilannal, egy felszívódó rovarölővel, permeteztem be a buxust. Ezt azért bocsátom előre, mert esetleg zavarhatta a tojások fejlődését, ill. a hernyók kikelését. További zavaró tényező a tojások "utaztatása" volt (lásd alább).
0. nap: A petézés után nyomban lefotóztam a 9 tojásból álló petecsomót, és megjelöltem egy madzaggal, hogy másnap reggel, az első napon, megtaláljam. 1. nap: Másnap, a levágott gallyat vízbe helyeztem, és egy műanyag dobozban magammal vittem Sopronba további megfigyelésre. (Sopronban 4 éjszakát töltöttem.) Csak ott vettem észre, hogy az ágacska egy másik levelén volt egy magányos pete is. Akkor még nem voltam biztos benne, hogy ugyanaz a nőstény tojta-e, mint a többit, de kiderült, hogy a fejlődésben több nappal előtte járt a többinek, vagyis a 0. napnál korábban került oda.
3. nap: A magányos tojásban határozottan látszik a kis hernyó feje. (Ez ennél a stádiumnál meg is rekedt.)
6. nap: Mind a 9 tojásban látszik a hernyócska feje.
7. nap: A 9 közül 1 ki- és vándorútra kelt; 2 elkezdett kikelni, de közben elpusztult; 6 ugyanúgy benn rekedt a tojásban, ahogy az egyke.
8. nap: Eltűnt a kikelt 9-edik.
30 photos · 93 views