Η Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών (19ος αιώνας). 20-05-2017
Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία μας Εκκλησία, τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου ε.έ, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης καθώς και η πρώτη Θεία Λειτουργία, εις τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών (19ος αιώνας).
Ο παλαιός Ναός της κωμοπόλεως των Λαγυνών, είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με ξύλινη στέγη, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ξυλόγλυπτο Τέμπλο (1890) του, με Εικόνες που προέρχονται από τα αγιογραφικά εργαστήρια της Κουλακιάς, πλαισιωμένες από ένα πλούσιο λαϊκότροπο διάκοσμο.
Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, παρέστησαν πλήθος πιστών, οι οποίοι και προσήλθαν με χαρά την σημερινή ημέρα, παρακολουθώντας με ξεχωριστή ευλάβεια και υποδειγματικό τρόπο τα τελούμενα, θαυμάζοντας παράλληλα τον ξεχωριστό αυτόν Ιερό Ναό, ο οποίος και αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής των Λαγυνών.
Στην ομιλία του προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση του διότι σήμερα, ημέρα που τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία, η μνήμη της Ανακομοιδής των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, ετελέσθη η πρώτη μετά από 22 έτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ιστορικό αυτό Ναό, η οποία και συμπίπτει με το γεγονός του Καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης του Ναού, ενώ παράλληλα συνεχάρη τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Παύλο Καντίνα και π. Ελευθέριο Μπιλμπίλη, οι οποίοι εργάστηκαν με πολλή αγάπη, φιλότιμο και κόπο για την σημερινή ξεχωριστή αυτή ημέρα, απονέμοντας τους το Μετάλλιο των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης.
180 photos · 2,800 views
1