new icn messageflickr-free-ic3d pan white
181105-08 Kaag bezoekt Bangladesh en Myanmar | by Ministerie van Buitenlandse Zaken
Back to photostream

181105-08 Kaag bezoekt Bangladesh en Myanmar

Op de foto: Vluchtelingenkamp Kutupalong in Bangladesh

 

-----

 

Minister Kaag bezoekt Bangladesh en Myanmar

 

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt deze week een bezoek aan Bangladesh en Myanmar. Ze wil zich persoonlijk op de hoogte stellen van de vluchtelingencrisis, de manier waarop de autoriteiten hiermee omgaan en de humanitaire hulp die wordt geboden.

 

Vanuit Myanmar zijn sinds augustus vorig jaar honderdduizenden mensen naar Bangladesh gevlucht na gewelddadige onlusten in de provincie Rakhine. De meesten van hen behoren tot de Rohingya, een islamitische minderheid in Myanmar. In een vluchtelingenkamp in een regio in Bangladesh waar bijna een miljoen Rohingya’s verblijven, zal de minister spreken met vluchtelingen en hulpverleners. Ook bezoekt ze een locatie waar het Wereldvoedselprogramma van de VN voedsel uitdeelt aan vluchtelingen.

 

Minister Kaag spreekt ook met de autoriteiten van Bangladesh en Myanmar, onder wie de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi. Om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te krijgen, ontmoet ze verder politiek analisten, diplomaten van andere landen en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.

 

Bangladesh en Myanmar hebben aangekondigd binnenkort te beginnen met de repatriëring van Rohingya-vluchtelingen. De VN stelt echter dat de voorwaarden voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer nog niet zijn gewaarborgd. Kaag: ‘Nederland benadrukt steeds dat terugkeer alleen mogelijk is als het vrijwillig gebeurt, duurzaam, veilig en in waardigheid. Ik zal dat deze week benadrukken tijdens alle ontmoetingen.’

 

In Bangladesh zal de minister ook een textielfabriek bezoeken en aandacht vragen voor verbetering van de werkomstandigheden in de textielsector. Kaag dringt aan op blijvende steun aan uitvoering van het zogeheten Bangladesh Akkoord, dat voorziet in onder meer internationale inspecties.

 

885 views
0 faves
0 comments
Taken on November 6, 2018