new icn messageflickr-free-ic3d pan white
160419 Ban Ki-moon bezoekt Nederland | by Ministerie van Buitenlandse Zaken
Back to photostream

160419 Ban Ki-moon bezoekt Nederland

Foto's: BZ | Bart Maat en Aad Meijer

 

-----

 

Hoge Nederlandse onderscheiding voor Ban Ki-moon

 

Nieuwsbericht | 19-04-2016 | 12:32

 

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft dinsdag een hoge Nederlandse koninklijke onderscheiding gekregen voor al zijn verdiensten. Hij werd benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 

Tijdens een ceremonie in het Catshuis overhandigde minister Koenders van Buitenlandse Zaken de onderscheiding namens het kabinet aan Ban Ki-moon. ‘U heeft zich onvermoeibaar ingespannen voor vrede, veiligheid, gerechtigheid en ontwikkeling in de wereld. U bent de stem geweest van mensen die lijden door natuurrampen, discriminatie, conflicten en ongelijkheid’, zei Koenders in een toespraak.

 

Volgens het kabinet heeft Ban Ki-moon zich in de afgelopen tien jaar tomeloos ingezet voor het voorkomen en oplossen van conflicten. Met zijn scherpe veroordelingen van schendingen van internationaal humanitair recht en mensenrechten en zijn herhaalde oproepen aan regeringen om verantwoording af te leggen, verkondigt hij volgens het kabinet een niet te negeren morele boodschap in deze turbulente tijden.

 

Ook heeft Ban Ki-moon initiatief en leiderschap getoond bij de vernieuwing van vredesmissies en de aanpak van seksueel geweld door blauwhelmen. Bovendien heeft hij zich ingezet voor duurzame ontwikkeling en benadrukte hij de noodzaak om wereldwijd nieuwe klimaatdoelstellingen overeen te komen. Daarnaast speelde hij een voortrekkersrol bij het bevorderen van gelijke rechten van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT).

 

Na de uitreiking van de onderscheiding bespraken Koenders en Ban Ki-moon de uitdagingen waarvoor de VN en Nederland staan, zoals de vluchtelingencrisis, de strijd tegen terrorisme en de conflicten in onder meer Syrië en de Sahel. Ook kwam de Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmissie in Mali (MINUSMA) aan bod.

 

Koenders benadrukte dat de VN onmisbaar is als belangrijkste wereldwijde organisatie die zich inzet voor vrede, gerechtigheid en ontwikkeling. ‘Vooruitgang boeken op die terreinen is met zoveel lidstaten niet altijd gemakkelijk. Maar we kunnen niet zonder de VN. Het Koninkrijk der Nederlanden wil als partner van de VN graag een betekenisvolle bijdrage blijven leveren aan een veiliger, rechtvaardiger en welvarender wereld’, aldus Koenders.

 

-----

 

Nederland zet in op wereldwijd verdrag voor uitlevering bij internationale misdrijven

 

Meer dan 50 landen gaan binnen een jaar onderhandelen over een wereldwijd verdrag voor rechtshulp en uitlevering bij internationale misdaden. Dat maakte minister Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag bekend. Door het verdrag moet het makkelijker worden om verdachten van genocide, oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid tussen landen uit te leveren en samen te werken op het gebied van rechtshulp.

 

Het initiatief voor dit nieuwe verdrag is genomen door Nederland, samen met Argentinië, België en Slovenië. ‘Inmiddels hebben tientallen landen aangegeven dat ze willen meepraten over het verdrag. We verwachten dat meer landen zich de komende tijd zullen aansluiten’, zei minister Koenders, die hoopt dat het verdrag ertoe zal leiden dat verdachten hun straf niet meer kunnen ontlopen.

 

‘Er zijn nu al veel afspraken gemaakt tussen landen onderling. Die voldoen soms niet of er zijn net geen afspraken met het land waar een verdachte of belangrijke informatie aanwezig is. Met een wereldwijd verdrag moeten we de gaten in dit netwerk kunnen dichten’, stelt Koenders. Uitlevering moet daardoor sneller gaan, net als het uitwisselen van informatie over verdachten.

 

De minister realiseert zich dat het de nodige tijd zal kosten om tot een verdrag te komen. ‘Maar dat het een lastige taak is, wil niet zeggen dat we er niet aan moeten beginnen. We zetten onze schouders hieronder, om een einde te maken aan de straffeloosheid van verdachten van ernstige misdrijven’, zegt Koenders. ‘Bovendien is het een verbetering voor het internationaal recht. En daar hecht Nederland zeer aan’, zegt Koenders.

 

De minister deed zijn uitspraken bij de opening van het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Koenders noemde de nieuwbouw een eerbetoon aan de toewijding van velen die zich inzetten voor vrede en recht.

 

Het Strafhof vervolgt verdachten van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven indien landen dat zelf niet willen of kunnen. Sinds de oprichting in 2002 is het aantal landen dat partij is meer dan verdubbeld, van 60 naar 124. Toch is dit volgens Koenders niet genoeg en zouden meer landen zich moeten aansluiten bij het Hof. ‘Geen enkel land dat zich inzet voor de rechtsstaat en voor de berechting van diegenen die internationale misdrijven begaan, zou moeten aarzelen zich aan te sluiten bij het Strafhof’, aldus Koenders.

 

 

 

824 views
0 faves
0 comments
Taken on April 19, 2016