new icn messageflickr-free-ic3d pan white
141109 Ploumen leidt handelsmissie naar DR Congo en Rwanda | by Ministerie van Buitenlandse Zaken
Back to photostream

141109 Ploumen leidt handelsmissie naar DR Congo en Rwanda

Ploumen met handelsmissie naar Democratische Republiek Congo en Rwanda

Nieuwsbericht | 06-11-2014

 

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reist van zondag 9 tot en met donderdag 13 november naar Congo en Rwanda. Met de minister reizen ruim 20 bedrijven mee uit diverse sectoren: bruggenbouwers, producenten van paspoorten en andere identiteitsbewijzen en tuinbouwondernemers.

 

Het is de tweede keer dat Ploumen Congo en Rwanda bezoekt. Ploumen: ‘De handelsmissie laat zien dat bedrijven economische kansen zien in deze landen en dat we hun inzet om investeringen en handel aan te trekken serieus nemen. Nederland ondersteunt in het Grote Merengebied een regionaal programma gericht op voedselzekerheid, rechten van vrouwen, veiligheid en rechtsorde en waterbeheer.’

 

Eerste reisdoel is Kinshasa. De minister zal daar ontmoetingen hebben met vertegenwoordigers van Congolese politiek (onder andere de minister-president), met het maatschappelijk middenveld en het hoofd van MONUSCO, de VN-vredesmacht in Congo. Ook zal zij het bedrijf Quickprint bezoeken, mede gefinancierd door het Nederlandse bedrijf XSLM.

 

Vervolgens reist de minister naar het oosten van Congo. Daar bezoekt ze een conflictvrije (coltan)mijn waar lokale krijgsheren geen greep hebben op de opbrengst. Verder gaat ze naar een voormalig oorlogsgebied waar de lokale bevolking inmiddels is teruggekeerd, landbouwontwikkeling plaatsvindt en lokale politie wordt getraind, mede gefinancierd door Nederland. Ploumen: ‘Nederland heeft zijn nek uitgestoken door innovatieve initiatieven op het gebied van conflictvrije grondstoffenketens in oostelijk Congo te steunen. Dit past in mijn visie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en inclusieve groei.’

 

In Rwanda spreekt Ploumen met haar collega’s van financiën en justitie. Vervolgens bezoekt ze het Kivumeer project waar duurzame energie wordt opgewekt en een speciale economische zone waar Nederlandse bedrijven actief zijn. Op de agenda staat ook de nieuwe luchthaven Kanombe en de mogelijke rol Nederlandse betrokkenheid bij de bouw daarvan. Op handelsgebied staat verder nog een bijeenkomst met de top 10 van Rwandese bedrijven gepland. Voorts zal de minister zich in Rwanda op de hoogte stellen over de landhervormingen in Musanze en een Unicef voedselprogramma in Muhanga.

  

1,404 views
0 faves
0 comments
Taken on November 10, 2014