new icn messageflickr-free-ic3d pan white

De Waag, Alkmaar

Het Waaggebouw in Alkmaar is een monumentaal gebouw, gelegen bij de Waagplein waar altijd in de zomer de kaasmarkt wordt gehouden. Het Hollands Kaasmuseum en de VVV zijn in het gebouw gevestigd.

 

Het waaggebouw heeft een interessante geschiedenis achter de rug die teruggaat tot de 14de eeuw. In die periode werd het gebouwd als H. Geestkapel. In het naastgelegen H. Geestgasthuis konden arme reizigers gedurende drie dagen en nachten gratis onderdak krijgen; ook werden er zieken verpleegd. In 1566 gaf de bisschop van Haarlem toestemming om het H. Geestgasthuis in te richten tot waaggebouw. In 1582 besloot men de waag over te brengen naar de grotere H. Geestkapel, die inmiddels zijn bestemming heeft.

 

De verbouwing van kapel tot waag, waarbij een gedeelte werd weggebroken, werd in 1583 voltooid. Het gebouw kreeg een rijk versierde gevel in renaissancestijl (de huidige voorgevel uit 1884 heeft dit oorspronkelijke ontwerp nauwkeurig gevolgd). In 1597 werd besloten tot vernieuwen en vergroten van de toren; in de toren een 17de-eeuws klokkenspel dat een paar keer per dag gaat lopen. In maart 2006 is er begonnen aan een groot onderhoud aan het Waaggebouw.

 

See where this picture was taken. [?]

760 views
2 faves
17 comments
Taken on June 17, 2011