new icn messageflickr-free-ic3d pan white
The Erasmusbridge and "De Toren op Zuid" office building of KPN Telecom, Rotterdam. | by Miek37
Back to group

The Erasmusbridge and "De Toren op Zuid" office building of KPN Telecom, Rotterdam.

Erasmusbrug arch : Van Berkel & Bos bouw : 1990-1996

 

De Erasmusbrug is de derde brug over de Nieuwe Maas en ligt in het verlengde van de Coolsingel tussen Leuvehoofd en Wilhelminaplein. Op 4 september 1996 stelde koningin Beatrix de nieuwe brug in gebruik. Al snel werd de nieuwe Erasmusbrug het beeldmerk van het nieuwe Rotterdam.

 

Vanwege de sierlijke vorm kreeg zij in de volksmond de bijnaam de Zwaan. De Erasmusbrug vormt een oneindige inspiratiebron voor fotografen, filmers, reclamemakers en zelfs dichters. 'Hier zal de zeewind in de kabels harp spelen,' dichtte Peter Schat. Een fraaier beeld dan een luchtopname van de brug met het lint van lopers tijdens de marathon is nauwelijks denkbaar.

 

Kop van Zuid

 

De bouw van de Erasmusbrug speelde een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de Kop van Zuid. Voor een goede bereikbaarheid van dit stadsdeel werd een brug naar het centrum van essentieel belang geacht. Al in de stedenbouwkundige hoofdopzet van Teun Koolhaas uit 1987 is een éénpyloonsbrug opgenomen. Behalve als praktische oplossing voor verkeerstechnische problemen zou de brug vooral als symbolische poort voor het nieuwe gebied moeten fungeren. De gemeenteraad besloot op initiatief van supervisor Riek Bakker een ontwerp van Maarten Struijs van Gemeentewerken te passeren en te kiezen voor een 40 miljoen duurder ontwerp van de Amsterdamse architect Ben van Berkel. Deze werd bijgestaan door de ervaren constructeur Arie Krijgsman van ABT.

 

Beeldbepalend voor de Erasmusbrug is de slanke geknikte stalen pyloon van 139 meter hoogte, die in twee delen aan weerszijden van het brugdek uitloopt. Vanuit de pyloon lopen twee keer zestien tuikabels naar het brugdek. Twee dikke tuikabels verankeren de pyloon aan de achterzijde. Het vaste deel van de brug is 284 meter lang; het beweegbare deel aan de zuidkant 50 meter. Een groot deel van de 31 meter breedte wordt ingenomen door een trambaan en royale fiets- en voetpaden. Uitvoering in beton bleek te duur, waarna gekozen is voor staal. De pyloon werd bij Grootint in Dordrecht gebouwd en eind 1995 onder grote belangstelling ingevaren.

 

Kritiek

 

Behalve lof was er van begin af aan ook kritiek op het brugontwerp. Niet alleen de extra kosten, maar ook de gelijkenis met een brug van de Spaanse ingenieur Santiago Calatrava in Sevilla, waar Van Berkel enige tijd werkte, werd gehekeld. Een maand na de opening op 4 november 1996 begonnen bij een combinatie van regen en wind de tuikabels te zwiepen en moest de brug worden afgesloten. Met trillingsdempers werd het probleem ondervangen.

 

Detaillering

 

Bij de detaillering van het hekwerk, de verlichting en de trappen is getracht de thematiek en vormentaal van het brugontwerp door te zetten. De aanlandingen en het nieuwe kantoor van de Spido zijn ook door Van Berkel ontworpen. In het bruggenhoofd aan de noordoever is sinds najaar 2003 een horecagelegenheid gevestigd. Het opmerkelijke brugwachtershuis op de zuidoever is van Peter Wilson, ook de ontwerper van het nieuwe Luxortheater.

 

This bridge links the town centre with Kop van Zuid, an area of 125 hectares which used to be part of the port, where today apartments, offices and leisure facilities are going to be built. Opened in 1996, Erasmus bridge was built by B. van Berkel. A single pylon supports its full length of 802 m. The elegant slenderness of this pylon has earned the bridge the nickname "Swan" with the inhabitants of Rotterdam. Erasmusbrug is made up of two spans: one fixed, the other lifting.

2,713 views
3 faves
3 comments
Taken on August 29, 2005