new icn messageflickr-free-ic3d pan white
British Museum, Great Court | by LeePellingPhotography.co.uk
Back to group

British Museum, Great Court

My Blog | My website | Facebook Page | Twitter

 

Another shot from London Trip been done to death again but as i discovered this is the only real vantage point overlooking the courtyard

 

From British Museum Website

 

Great Court: history and design

 

In the original Robert Smirke design the courtyard was meant to be a garden. However, in 1852–7 the Reading Room and a number of bookstacks were built in the courtyard to house the library department of the Museum and the space was lost.

 

In 1997, the Museum’s library department was relocated to the new British Library building in St Pancras and there was an opportunity to re-open the space to public.

 

An architectural competition was launched to re-design the courtyard space. There were over 130 entries and it was eventually won by Lord Foster.

 

The competition brief had three aims:

•Revealing hidden spaces

•Revising old spaces

•Creating new spaces

 

The £100 million project was supported by grants of £30 million from the Millennium Commission and £15.75 million from the Heritage Lottery Fund.

 

The Great Court was opened on 6 December 2000 by Her Majesty the Queen.

 

2,220 views
13 faves
9 comments
Taken on June 22, 2012