new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Muotokuva Matti Läheniemestä, Räisälä | by Suomen Kotiseutuliitto
Back to album

Muotokuva Matti Läheniemestä, Räisälä

Taidemaalari Unto Pusan maalaus räisäläisestä tulisieluisesta itsenäisyysmiehestä ja oman tiensä kulkijasta Matti Läheniemestä palauttaa mieliin tsaarin sortovaltaa vastaan nousevan aktivismin kehittymisen Karjalankannaksella ja sivistyneistön ja valistusta janoavan talonpoikaisväestön vastakkaisasettelun erityisesti Räisälässä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.

 

Moderni Räisälä-keskus Räisälä-museoineen on valtakunnallisesti merkittävä karjalaisen ja erityisesti räisäläisen kulttuuriperinnön tallentamisen ja esittelyn tukikohta, joka avattiin v. 2014 Köyliössä. Räisälä-keskusta ja -museota ylläpitää v. 1947 perustettu Räisäläisten Säätiö, jolle taiteilija Unto Pusan leski Maijaliisa Pusa v. 1985 lahjoitti kyseisen öljyvärimaalauksen.

 

Matti Läheniemi (ent. Puputti) (1861-1942) oli aikansa tunnetuimpia räisäläisiä. Hän oli luonteeltaan ristiriitainen, josta aikalaiset käyttivät mm. määreitä mielenkiintoinen ja värikäs persoona, salaperäinen, kapinallinen, anarkisti, mihinkään kastiin sopeutumaton, luonteeltaan itsepäinen ja omavaltainen. Toisaalta häntä ihailtiin laajalti Karjalan kansan puolustajana, talonpoikien edusmiehenä ja tulisieluisena itsenäisyysmiehenä. Kuvaavaa on, että vuonna 1961 julkaistuun teokseen Karjalainen elämäkerrasto Matti Läheniemi kelpuutettiin poikkeuksellisena esimerkkinä edustamaan huomiota herättäneet mittasuhteet saavuttanutta ongelmallisuutta…

 

1,017 views
0 faves
0 comments
Uploaded on January 27, 2017