Äldsta bilderna i samlingarna
De äldsta bevarade bilderna i Jönköpings läns museums samlingar togs redan 1859 av den tyska fotografen Johannes Jaeger.

Han föddes i Berlin 1832 och anlände till staden med ångfartyget Jönköping. Ankomsten annonserades i Jönköpingsbladet den 4 oktober 1859:

”Johannes Jaeger, porträttmålare och fotograf från Berlin, är anländ till staden och rekommenderar sig hos den ärade publiken med utförande av porträtter i olja så väl som fotografier på papper, glas, vaxduk m.m. Min atelier är i Enkefru Stenbergs arfvingars hus. Endast väl träffade porträtter utlemmas.” (Jönköpingsbladet 4/10 1859)

Under en tid hade Jaeger ateljé i Stenbergska gården på Östra Storgatan 61. Han flyttade senare till Stockholm där han blev hovfotograf.

Hur många porträtt Jaeger utförde under sin vistelse i Jönköping är inte känt och inte heller hur många vyer han tog. Johannes Jaeger besökte staden även 1860.

Från dessa båda besök finns sammanlagt ett tjugotal fotografier bevarade. Det är bilder från stadens omgivningar, Dunkehalla och Huskvarna med sina vattenfall.

Flera av bilderna har texter på baksidan och anteckningarna är i första hand skrivna av den historiskt intresserade boktryckaren Gustaf Lundin. Det var också han som på 1940-talet skänkte bilderna till museet.

Bilderna som visas här är såkallade stereobilder som skulle betraktas i särskilda apparater som gav bilden en tredimensionell känsla.

Bilderna i detta album (eller Set) visas först som just stereobilder. Efterföljande bild visar samma motiv, men i större format (detta i hopp om att lyfta fram detaljerna i bilderna).

Förutom bilder av Johannes Jaeger visas här också andra stereobilder av fotografer som A.G. Andersson, J.F. Ögren, N. B. Ögren. Några av bilderna har okänd fotograf.

Bilderna här på Flickr finns i Jönköpings läns museums samlingar. Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan uppgifterna om bilderna variera.

Kontakta gärna Jönköping läns museum, eller kommentera här på Flickr, om du hittar felaktigheter eller vill lägga till information.

Välkommen att höra av dig till Jönköpings läns museum via e-post bild@jkpglm.se eller 036-30 18 00.
46 photos · 5,740 views