new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Claustre Monestir de Sant Cugat del Vallès | by Jaume CP BCN
Back to photostream

Claustre Monestir de Sant Cugat del Vallès

El més destacat de tot el conjunt del monestir de Sant Cugat és el seu impressionant claustre. Es tracta d'un clar exemple de l'art romànic català i va ser construït al segle XII sobre un d'anterior. En el segle XVI se li va afegir un segon pis i es va construir també l'atri d'entrada.

 

Dins el jardí del claustre es poden observar les restes de la primera basílica del segle V i el lloc on la tradició diu que s'hi va enterrar i venerar a sant Cugat.

 

La seva planta té amb una longitud de més de 30 m. Cada galeria consta de quinze arcs de mig punt sustentats en dotze parelles de columnes i pilars als extrems i cada cinc arcs. Cadascuna d'aquestes columnes està decorada amb capitells finament elaborats, amb detalls variats que van des de la representació d'animals a les escenes bíbliques.

 

Cap a l'any 1190 va arribar un taller d'escultors procedents de la catedral de Girona, on havien treballat durant uns 10 anys. És per això que tots dos guarden moltes similituds pel que fa als motius esculpits dels seus capitells.

 

Els murs exteriors estan recorreguts per un fris d'arcs cecs amb mènsules decorades amb caps d'animals. Aquest fris ens recorda molt al que podem trobar a Sant Pere de Galligants de Girona. El pis superior es va construir al segle XVI i el fris en el que se sustentava la teulada, va quedar com un element merament decoratiu.

 

El mur de la galeria nord és el més antic com ho demostren l'aparell petit i rústec, la disposició de les vuit petites finestres i les restes del claustra (gelosia de guix) que les tancaven. Segurament ja pertanyia al monestir preromànic i al llarg del temps s'hi practicaren noves obertures i una decoració mural pictòrica, prou visible encara.

 

Quan es va construir el claustre per aquesta ala es va aprofitar tot un pany de mur del segle IX que formava part de l'edifici monàstic anterior a l'actual. així, s'hi pot observar un tram d'opus incertum i una sèrie de finestres del mateix segle.

 

També s'hi observa una porta de dovelles, treballades amb força correcció, situada a un nivell més baix que l'actual i que es creu que podria pertànyer a l'antic claustre del segle XI. D'arc de mig punt i paredada, podria haver estat la porta d'accés al refectori. Hi ha una altra porta, d'estil neoclàssic, afegida al segle XVIII, quan la sala capitular es va traslladar a aquest lloc.

 

Galeria de llevant

     

Galeria de llevant En aquesta ala s'hi pot observar un mur i porta paredada del segle XI, l'antiga sala capitular del segle XIII, convertida en capella del Santíssim al segle XVIII, l'escala d'accés al claustre de dalt gòtic, una porta neoclàssica paredada i una altra porta d'arc de mig punt.

  

Galeria de migdia. És la que hi ha l'església adossada i per tant s'hi obre la porta que els comunica. Està composta per arcs de mig punt concèntrics i arquivoltes a les que s'hi alternen motllures geomètriques amb amples bandes de decoració vegetal. Pertany a l'època de transició del romànic al gòtic. Tot el mur el formen carreus de dimensions regulars i ben escairats. S'hi han descobert restes de pintures murals que tot indica que cobrien tota la paret.

 

És aquí on actualment hi ha la porta d'accés al claustre. El mur del segle XI està constituït per petites pedres disposades en fileres més o menys exactes. Al centre hi ha una gran porta d'arc de mig punt d'època posterior. Hi ha dues portes més del segle XI als dos angles avui paredades. Totes dues amb arc de mig punt format per petites dovelles i brancals de pedra treballada.

 

El claustre superior. Construït a la segona meitat del segle XVI per fer front a les necessitats d'espai del cenobi. Les galeries del nou pis estan integrades també per arcs de mig punt que descansen sobre de capitells d'ordre toscà, sostinguts per columnes molt esveltes. Aquestes influències del Renaixement italià fou possiblement introduïda pels abats d'aquest d'origen que regiren l'abadia en aquells temps. Les galeries estan cobertes amb un entramat de bigues de fusta.

  

1,008 views
0 faves
33 comments
Taken on July 14, 2012