new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses | by Jaume CP BCN
Back to photostream

Pont Vell de Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses is a town and municipality located in the south-east of the comarca of Ripollès, in the province of Girona, Catalonia.

 

Human settlement in the valley around Sant Joan de les Abadesses dates to prehistoric times, and archeological research has found evidence of settlements in the region from the Lower Paleolithic era.

 

It seems that the area was not very much Romanized, despite the fact that a branch of the Via Augusta went up the valley to the Coll d'Ares.

 

The origins of the present town lie in the founding of the Monastery of Sant Joan de les Abadesses by Wilfred the Hairy in 887. This was one of the first nunneries founded in Catalonia, and its first abbess was Emma of Barcelona, daughter of Wilfred. The Benedictine community grew in wealth and importance throughout the 10th century. However, in 1017, the nuns, accused of violating the rules by which they were supposed to be living, were expelled in a bull by Pope Benedict VIII.[2]

This expulsion initiated a period of instability that lasted until the re-establishment of canons of the order of Saint Augustine in the 12th century and with the patronage of Ramon Berenguer III. The new Augustinian monks largely rebuilt the monastery, including new churches for the monastery itself and the parish of Saint Pol. New cultural importance and splendor was brought to the monastery in this period, as evidenced by its extensive archive of troubadour songs from this era.

 

Around the monastery, the town of Sant Joan was founded. Initially, the laypeople lived around the Church of Sant Pol, in the neighborhood today known as El Raval. But the town's growing population necessitated the construction of a walled town (the Vila Vella) on land that had been known as El Vinyal. This part of the town was home to numerous medieval guilds.

 

As time passed, power in the town shifted from religious to secular. The town became a Carlist capital, and suffered the consequences of wars with nearby France, as well as industrialization and social change.

 

Sant Joan de les Abadesses és una vila i municipi català situat al sud-est de la comarca del Ripollès a les Comarques Gironines.

 

El poblament a la vall de Sant Joan data d'èpoques prehistòriques, on les troballes arqueològiques demostren l'existència d'assentaments durant el paleolític inferior. Sabem ben poc de les èpoques posteriors i sembla que la romanització hi fou escassa, tot i que es coneix l'existència d'un ramal de la Via Augusta que remuntava la vall fins al Coll d'Ares.

 

Els orígens del poble actual estan vinculats a la fundació del Monestir de Sant Joan de les Abadesses per Guifré el Pelós l'any 887. Aquest va ser el primer monestir femení de la Gòtia i la primera abadessa fou Emma de Barcelona, filla de Guifré. Es tractava d'una petita comunitat benedictina que va assolir una gran riquesa i tingué una activitat molt important durant el segle X. Tot i això només va perdurar fins l'any 1017 quan les monges, acusades d'incomplir la regla per la qual es regien, van ser expulsades per una butlla del papa Benet VIII. Aquest episodi històric s'associaria amb el pas dels segles a la llegenda del Comte Arnau.

 

Amb l'expulsió de les abadesses s'inicia un període d'inestabilitat que s'acaba a inicis del segle XII amb el restabliment de la comunitat de canonges, sota l'orde de Sant Agustí, amb el suport de Ramon Berenguer III. Un dels primers abats agustinians fou Ponç de Monells, qui destacà per l'impuls de noves construccions: la nova església del monestir i la parroquial de Sant Pol. Així s'inicià una nova època d'esplendor del monestir, amb un augment del prestigi i l'activitat cultural que s'hi realitzava. Ens en donen fe la importància del seu arxiu i la troballa del cançoner trobadoresc.

 

Al redós del monestir es va crear la vila de Sant Joan. Al principi els vilatans vivien dispersos en masos i al voltant de la parròquia de Sant Pol, al barri conegut com El Raval. Quan la població va augmentar va ser necessària la construcció d'una vila emmurallada de nova planta, actualment anomenada Vila Vella, que es construí a les terres conegudes com El Vinyal. La Vila Vella acollia els gremis medievals, entre els més importants els paraires i tintorers, la plaça Major, centre d'intercanvi comercial, i bells edificis dels que avui encara queden reminiscències en alguna finestra gòtica o alguna portalada.

 

El final de l'Edat mijana marca el declivi del poder eclesiàstic en favor del secular. La vila de Sant Joan va seguir les vicissituds marcades per la història de Catalunya, així va arribar a ser capital carlina, va patir les conseqüències de les guerres contra el francès i va anar canviant la seva fesomia i estructura social amb la industrialització.

  

8,068 views
20 faves
291 comments
Taken on April 8, 2012