new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Pont Vell de Besalú | by Jaume CP BCN
Back to group

Pont Vell de Besalú

Besalú is a town in the comarca of Garrotxa, in Girona, Catalonia, Spain.

 

The town's importance was greater in the early Middle Ages, as capital of the county of Besalú, whose territory was roughly the same size as the current comarca of Garrotxa but sometime extended as far as Corbières, Aude, in France. Wilfred the Hairy, credited with the unification of Catalonia, was Count of Besalú. The town was also the birthplace of Raimon Vidal, a medieval troubadour.

 

Besalú was designated as a historical national property in 1966. The town's most significant feature is its 12th-century Romanesque bridge over the Fluvià river, which features a gateway at its mid-point. The church of Sant Pere was consecrated in 1003. The town features arcaded streets and squares and also a restored mikveh, a ritual Jewish bath dating from the eleventh or twelfth century, as well as the remains of a medieval synagogue, located in the lower town near the river.

  

Besalú és una vila i municipi de la comarca de la Garrotxa, a les Comarques Gironines.

 

L'origen de la ciutat va ser el castell de Besalú que ja es troba documentat en el segle X, construït damunt d'un turó on hi ha les restes de l'església de Santa Maria, en l'alta edat mitjana. El traçat actual de la vila no respon fidelment al seu estat original però si que possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l'edat mitjana amb l'existència d'importants edificis: el pont, els banys jueus, l'església del Monestir de Sant Pere de Besalú i Sant Julià, antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l'església de Sant Vicenç i la Sala gòtica del Palau de la Cúria reial. Besalú deixa veure una estructura arquitectònica i urbanística bastant coherents amb el passat medieval. La importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, per la seva unitat, que la determina com una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya.

 

Besalú va començar a adquirir importància com a capital de comtat independent després de la mort de Guifré el Pilós (902), condició que va perdre en morir Bernat III-gendre de Ramon Berenguer III- sense fills; com a conseqüència, el comtat de Besalú passà a la casa de Barcelona.

 

Durant la Croada contra la Corona d'Aragó, veient-se forçat a retirar-se de l'Empordà, i desconfiant del Coll de Panissars Felip III de França va intentar prendre la ruta de Besalú, enviant una avançada de 2.000 cavallers i 400 servents per pendre la ciutat on creien que es trobava Pere el Gran. Després d'un primer assalt croat, Asbert de Mediona, el governador de la ciutat feu obrir la porta aquaria per fer entrar seixanta cavallers que foren capturats, per sortir immediatament al front de la guarnició que va derrotar els assetjants, forçant-los a la retirada.

 

Durant la Guerra dels armanyaguesos, el 1390, fou atacada per les companyies mercenàries de Joan III d'Armagnac i defensada per Bernat IV de Cabrera.

 

4,714 views
15 faves
285 comments
Taken on March 17, 2012