new icn messageflickr-free-ic3d pan white
4 Mei - Dodenherdenking | by Jaap Kramer
Back to photostream

4 Mei - Dodenherdenking

Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog

 

De Duitse bezetting liet ook Urk niet onberoerd. Als klein en tamelijk geïsoleerd vissersdorp had Urk tijdens de eerste oorlogsjaren geen permanente bezetting. De Noordoostpolder was nog niet drooggemalen, waardoor Urk nog steeds slecht bereikbaar was via het land. Razzia’s hadden doorgaans dan ook weinig resultaat, omdat de Urkers de Duitse boten van ver aan zagen komen over het water. Een uitzondering was de ‘grote razzia’ van 18 november 1944, waarbij de Duitsers Urk via de polder naderden en in één keer 80 mannen en jongens konden oppakken.

 

Urk was vanuit de lucht een makkelijk oriëntatiepunt voor geallieerde vliegers die raids op Duitsland uitvoerden. In de loop van de oorlog werd het in de lucht boven Urk dan ook steeds drukker. Geallieerde vliegers die neerstortten boven de Noordoostpolder werden soms door Urkers verborgen. Een pilotenlijn liep van Urk via de bootdienst naar Enkhuizen. Gesneuvelde vliegers vonden een rustplaats op de begraafplaats van het Kerkje aan de Zee.

 

Vanaf 1944 kreeg Urk te maken met permanente bezetting door de Duitsers. Een NSB-burgemeester werd aangesteld. Naarmate de oorlog vorderde werd de voedselsituatie nijpender, maar echt honger leed men op Urk niet. Enkele kinderen uit het westen vonden als bleekneusjes zelfs onderdak bij Urker gezinnen, waar altijd wel wat vis op tafel stond.

 

De visserij had sterk te lijden onder de bezetting. In de loop van de oorlog vorderde de bezetter het grootste gedeelte van de Urker bottervloot en raakten veel Urkers hun broodwinning kwijt. Na de oorlog werden de meeste botters verspreid over Europa teruggevonden en kon de Urker vloot opnieuw worden opgebouwd.

 

De bevrijding van Urk vond plaats op 17 april 1945, enkele weken voor de capitulatie. Op 20 april werden de eerste Canadezen op Urk warm onthaald. Enkele Urkers vonden tijdens de Duitse bezetting de dood. Hun namen zijn vereeuwigd op het oorlogsmonument bij het Kerkje aan de Zee.

 

nl.wikipedia.org/wiki/Urk

177 views
0 faves
0 comments
Taken on May 4, 2011