new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Rotterdam, Boompjes 77 Rotterdamsche Bank Vereniging (RoBaVer) | by Jan Sluijter
Back to group

Rotterdam, Boompjes 77 Rotterdamsche Bank Vereniging (RoBaVer)

De Rotterdamsche Bankvereeniging (de huidige ABN-Amro bank) was sedert 1870 gevestigd aan de Boompjes 77, in een monumentale achttiende-eeuwse patriciërswoning met interieurs in Lodewijk XIV-stijl, die in de negentiende eeuw grotendeels waren verdwenen.

 

In 1912 kreeg Stok de opdracht het gebouw in overeenstemming te brengen met de nieuwe gebruikseisen. Afgesproken werd dat de voorgevel bleef staan en zoveel mogelijk werd teruggebracht in de oorspronkelijke staat, alsook de grote zaal en de directeurskamer, met medewerking van K. Sluyterman.

 

Bij de restauratie werden onder het behangpapier wandschilderingen van Terwesten aangetroffen, die volledig gerestaureerd werden. Stok bouwde op het diepe en rechthoekige perceel verder een nieuwe centrale hal met loketten en glasdaken, die in een eigentijdse interpretatie van de Lodewijk XIV-stijl werd opgetrokken.

 

Ook de achtergevel aan de Scheepmakershaven was geheel nieuw. De restauratie en uitbreiding van het bankgebouw werd zeer geprezen in de vakpers. Het gebouw en de directe omgeving gingen geheel verloren tijden het bombardement van 1940.

 

Bron: Bonas

4,650 views
1 fave
0 comments
Taken sometime in 1917