new icn messageflickr-free-ic3d pan white
JAIPUR/The Palace of the Breeze | by inigolai
Back to group

JAIPUR/The Palace of the Breeze

Rajasthan/India (Hawa Mahal is a five-storey pyramidal shaped monument that rises to a height of 15m from its high base. The top three floors of the structure have a dimension of one room width while the first and second floors have patios in front of them, on the rear side of the structure. The front elevation, as seen from the street, is like a honeycomb web of a beehive built with small portholes. Each porthole has miniature windows and has carved sandstone grills, finials and domes. It is a veritable mass of semi-octagonal bays, which gives the monument its unique façade. The inner face on the back side of the building consists of need-based chambers built with pillars and corridors with least ornamentation, and reach up to the top floor. The interior of the Mahal has been described as "having rooms of different coloured marbles, relieved by inlaid panels or gilding; while fountains adorn the centre of the courtyard".

 

LalChand Ustad was the architect of this unique structure who also planned Jaipur city, considered then as one of the best-planned cities in India. Built in red and pink coloured sand stone, in keeping with the décor of the other monuments in the city, its colour is a full testimony to the epithet of "Pink City" given to Jaipur. Its façade depicts 953 inches with intricately carved Jharokhas (some are made of wood) is a stark contrast to the plain looking rear side of the structure. Its cultural and architectural heritage is a true reflection of a fusion of Hindu Rajput architecture and the Islamic Mughal architecture; the Rajput style is seen in the form of domed canopies, fluted pillars, lotus and floral patterns, and the Islamic style as evident in its stone inlay filigree work and arches (as distinguished from its similarity with the Panch Mahal - the palace of winds - at Fatehpur Sikri). The cooling effect in the chambers, provided by the breeze passing through the small windows of the façade, was enhanced by the fountains provided at the centre of each of the chambers...)

  

Copyright © 2010 by inigolai/Photography

No part of this picture may be reproduced or transmitted in any form or by any means (on websites, blogs) without prior permission.

11,206 views
30 faves
48 comments
Taken on June 16, 2008