new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Lange Voorhout in de sneeuw | by Haags Uitburo
Back to group

Lange Voorhout in de sneeuw

Het Lange Voorhout (Voorhout met klemtoon op de tweede lettergreep) staat bekend als één van de mooiste wandellanen van Europa. De laan zag er vroeger echter totaal anders uit. Sinds halverwege de 14e eeuw werd het Lange Voorhout bebouwd met huizen die schots en scheef stonden. Het Lange Voorhout, zo genoemd omdat het een uitloper was van het Haagse Bos (ook wel voor-bos of voor-hout), kreeg in de 15e eeuw zijn karakteristieke L-vorm. Zo ontstond er op het Lange Voorhout een aaneenschakeling van tuintjes en smalle straatjes.

 

Karakteristieke lindebomen

Keizer Karel V bracht hier verandering in. In 1536 zag hij hoe ‘het Dorp Die Haghe’ steeds voller groeide en echte stadse kenmerken ging krijgen. Hij besloot dat alle voortuinen van de panden moesten worden samengevoegd tot een brede laan. Karel V gaf de opdracht vier rijen lindebomen ‘te planten ende te setten in ’t Voorhout van Den Haghe’. Sindsdien werd de laan in de volksmond de Lindelaan of de Lange Lindelaan genoemd. Het versje ‘Liesje Leerde Lotje Lopen Langs de Lange Lindelaan’ herinnert hier nog aan. Rond 1540 ontstond het Lange Voorhout zoals we het nu nog steeds kennen.

In de Gouden Eeuw was het Lange Voorhout een trefpunt van de Haagse ‘beau monde’ en werd er druk geflaneerd. In de 18e eeuw werden de resterende kleine woningen die nog langs de laan stonden gesloopt en vervangen door de statige panden die er nu nog steeds staan.

 

Schelpenzand

Het karakteristieke schelpenzand is eeuwen geleden aangelegd op het Lange Voorhout. Dit had te maken met het feit dat het Lange Voorhout een zanderige ondergrond heeft. Eeuwen geleden kwam het regelmatig voor dat paardenkoetsen vast kwamen te zitten in modderpoelen, ontstaan door regelbuien. Om dit soort oncomfortabele situaties te voorkomen werd het Lange Voorhout verhard door schelpenzand aan te leggen. Na de Tweede Wereldoorlog werden koetsen nauwelijks nog gebruikt en werd het schelpenzand vervangen door klinkers. In 1981 werden nieuwe verwarmingsbuizen aangelegd en werd het Lange Voorhout in oude staat hersteld, inclusief schelpenzand. Later is dat weer verwijderd.

 

Herinrichting

In 2009 is het Lange Voorhout opnieuw ingericht. Het schelpenpad is teruggekomen en er is veel minder ruimte voor de auto. Het Voorhout heeft weer de uitstraling van een (uitloper van het) bos gekregen. Begin 2010 zijn nieuwe 'kappen' op de lantaarns geplaatst, die speciaal voor Den Haag zijn ontworpen door de firma De Nood uit Middelburg. Door het speciale ontwerp schijnt er ook wat licht door de bovenkap, zodat ook de bomen sfeervol aangelicht worden. Zodoende is de ‘Lange Lindelaan’ weer zoals het oorspronkelijk bedoeld was: een prachtige bomenlaan waar naar alle rust geflaneerd kan worden, ook - of: juist - als het gesneeuwd heeft.

 

Bron: www.openinglangevoorhout.nl en historie.residentie.net.

5,193 views
10 faves
26 comments
Taken on December 18, 2010