new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Тетовски Плоштад, 1963 | by Тајните на ТЕТОВО - GAVRO.com.mk
Back to photostream

Тетовски Плоштад, 1963

Ретка фотографија на тетовскиот плоштад пред да се руши заедно со околните објекти за изградба на новиот во 1965.

 

Сликан плоштадот, од еден од балконите на зградата над бонбониера ‘Бамби’ (одма до Ловец - денешна Прокредит Банка), а кон плоштадот.

Може да се ориентирате по единствениот објект кој стои и денес, а тоа е белата зграда у чело која е тогашната Пошта (од 1958 до 1982 тоа е Тетовската Пошта - а и на оваа слика над влезот се гледа натпис ‘Пошта’) а потоа административна зграда на трговскиот центар Интерпромет, па до скоро Тутунска Банка, а денес тука е Пицерија, а горниот спрат е културниот центар ‘Лоја’. Денес десно од овој објект е ‘Новата Стоковна’

 

Погледни го детално паркот со фонтаната и клупите преполни со луѓе

 

приватна колекција: Дарко Гавровски

ПС: Ако крадеш наготово со копи/пасте, барем наведи извор ;)

4,399 views
1 fave
6 comments
Taken on November 6, 2010