new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Bentwoud | by F.d.W.
Back to photostream

Bentwoud

Bentwoud

 

Het Bentwoud is een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. Het mag dan een jong bos zijn, in 2016 is de inrichting van het natuurgebied afgerond, het is al een flink bos. De afgelopen jaren zijn er 2,5 miljoen bomen en struiken geplant en is 80 kilometer aan wandel- en fietspaden aangelegd. En toch heb je er de ruimte: het Bentwoud is met ruim 800 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad.

 

Hoewel het Bentwoud nog volop in ontwikkeling is, zijn er nu al vele bijzondere vogels, vlinders en planten te vinden. Ook voor de bezoeker is er al veel te beleven. Zo kun je er heerlijk wandelen, of op excursie gaan met de boswachter. Door het hele gebied mag je van de paden af en lekker struinen door het bos.

 

 

www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/bentwoud

 

 

Het Bentwoud is de nieuwe naam voor een gebied in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, in het Groene Hart van de Randstad nabij Benthuizen. Oorspronkelijk was gepland om een gebied van 1300 ha om te vormen naar bos met veel ruimte voor recreatie. Het plan dat 20 jaar in ontwikkeling is dreigt door ernstige bezuingingen getroffen te worden, anno 2012 is 750 hectare aangekocht en nog maar 250 hectare met bomen ingeplant. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

 

Instagramapp, Square Format, Nature, iPhoneography, Art, California, Canon, London, Beach, Europe, Travel, Wedding, Square

 

Aanleiding en ligging[bewerken]

 

In het bosarme en dichtbevolkte westen van Nederland is een tekort aan recreatiegebieden. Om aan de groeiende behoefte daaraan te voldoen, ontstond in de jaren 80 van de 20e eeuw een plan om veenweidegebied te bebossen en zodoende een groot aaneengesloten bos- en recreatiegebied met natuurwaarden te ontwikkelen.

 

Als locatie werden enkele dunbevolkte polders in het Groene Hart uitgekozen. Het gaat om de polder "Achterof", ten westen van Boskoop en Waddinxveen en de polder "Het Hoogeveen" ten zuiden van de Benthuizense buurtschap Hogeveen. In een latere fase is een uitbreiding van het bos naar polder "De Wilde Veenen", ten noorden van Moerkapelle mogelijk. Op 25 mei 2009 werd de eerste boom geplant, op het uiterste oostelijke punt van het Bentwoud, op de grens tussen Zoetermeer en Benthuizen, aan de Zegwaartseweg/Omleidingsweg.

 

Kenmerken[bewerken]

 

In fases zal een natuur- en recreatiegebied ontstaan met zowel parkachtige delen voor intensieve recreatie, dichte bossen met een hoge natuurwaarde, als een golfbaan. De eerste fase omvat 1.000 hectare inclusief de Golfbaan Bentwoud waarvan in juni 2011 de eerste holes geopend zijn. De tweede fase van 300 hectare is door de bezuinigingen van het kabinet Rutte komen te vervallen.

 

Verbindingen[bewerken]

 

Het bos sluit aan de zuidwestkant aan op het recreatiegebied Rottemeren via het nog te ontwikkelen open groengebied in de Polder Honderdveertig Morgen, oostelijk van het gehucht Kruisweg. Aan de oostkant sluit het aan op het al langer bestaande Gouwebos tussen Boskoop en Waddinxveen en in het zuidoosten is een groencorridor richting de nog te ontwikkelen recreatiegebieden van de Zuidplaspolder in de gemeente Zuidplas gepland.

 

Alternatief plan Bentwad[bewerken]

 

In 2002 ontwikkelden twee bewoners van de regio (geograaf Hans Smit en architect Jan van Leeuwen) een alternatief plan voor de diep gelegen oostelijke polder Achterof. In feite kwam dit plan neer op ontpoldering, zodat uitgebreide waterbekkens zouden ontstaan. Deze zouden gebruikt kunnen worden voor onder meer waterrecreatie, bestrijding van de zoute kwel en voorraadvorming. Uiteindelijk is dankzij dit plan en in het licht van het veranderende klimaat, door de provincie besloten veel meer aandacht te besteden aan waterberging in het diepe gedeelte van het Bentgebied. Circa tien jaar na dit besluit is hier echter niets van terechtgekomen. Nergens in het doelgebied zijn substantiële waterbekkens gerealiseerd. Daarentegen is ook de ontwikkeling van het bos gestagneerd, zodat grote delen nog een agrarische bestemming hebben. Gezien de discussie over het extremer wordende klimaat, lijkt het waarschijnlijk dat het plan Bentwad opnieuw op de agenda van waterbeheerders zal komen.

 

Gebruikersgroep Bentwoud[bewerken]

 

De gebruikersgroep Bentwoud werd in 2009 opgericht met als doel de betrokkenheid van burgers te vergroten, te adviseren over de inrichting en het aandragen van suggesties voor kwaliteitsverbetering bij het beheer. De provincie Zuid-Holland faciliteert de gebruikersgroep. De gebruikersgroep adviseert gevraagd en ongevraagd. In de eerste jaren zal ze met name worden gevraagd met de provincie Zuid-Holland en de Dienst Landelijk Gebied mee te denken over de invulling van het ontwerp op hoofdlijnen en de uitvoering daarvan. Nadat de aanleg van het Bentwoud is afgerond zal de gebruikersgroep vooral in de gelegenheid worden gesteld om met Staatsbosbeheer mee te denken over de verdere ontwikkeling en het beheer van het gebied. Het gebruikersplatform heeft geen formele zeggenschap over de plannen en de uitvoering ervan.

 

 

nl.wikipedia.org/wiki/Bentwoud

 

782 views
8 faves
2 comments
Taken on January 15, 2017