new icn messageflickr-free-ic3d pan white
Generalitat de Catalunya | by Francis Lenn
Back to photostream

Generalitat de Catalunya

Diada de Sant Jordi.

Plaça Sant Jaume.

 

Tradicionalment, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa i un llibre. La presència del llibre és deguda a que la diada coincideix amb el Dia internacional del llibre, que des de 1930 commemora la mort de Miguel de Cervantes. La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s'engalanen amb la senyera.

 

A tot Barcelona es venen llibres i roses, però és a La Rambla on l'esdeveniment arriba a la seva màxima expressió. A les parades habituals de La Rambla se n'afegeixen de temporals. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Les llibreries properes a Plaça Catalunya estan plenes de gom a gom i obren fins i tot si es diumenge. Quant a les roses es transformen en un negoci del que tothom se n'aprofita. Hi ha parades amb reivindicacions polítiques, per ajudar a organitzacions humanitàries, per recaptar fons per escoles o simplement per a aconseguir alguns diners extra. Els mitjans de comunicació fan retransmissions en directe des dels punts més emblemàtics. Però sobre tot cal destacar l'ambient festiu que genera la diada. Es realitzen activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s'afegeixen a l'atrafegada agenda cultural de la ciutat comtal.

 

-----------------------------------------------

 

Barcelona is also the capital of the Spanish province of Catalonia. St George is the patron saint of Catalonia.

Come to Barcelona on the 23rd of April and join in the transformation of Barcelona into a town of celebration.

 

Although this is not a national holiday, the crowded streets and the bustle of rose and book-buying and carrying give a happy party atmosphere. Of course, clement warm weather helps too.

 

Everywhere there are stalls selling single, dragon’s blood red, roses, decorated with the red and yellow Catalan colours, or the stalls sell books, or both. The streets, metro stations, even the roof top of a Gaudi house open to the public have a stall, or sometimes a couple of students, selling roses or books. The bookstalls alone number over three hundred.

 

About 2,000,000 books are sold on the day of Sant Jordi and some 3,500,000 roses. Japan now imitates this ‘Catalan Day of the Book and the Rose’.

 

On the front of the buses flutter flags, of red and yellow stripes for Catalonia and white with a red cross for St George, or his Catalan name, Sant Jordi (San Jorge is in Spanish).

 

But why this sudden fever for books and roses? In Catalonia, whose capital is Barcelona, on St George’s Day, gifts are exchanged between sweethearts - a rose to the woman, a book to the man. This day is also called “the Day of Lovers”.

 

The roses are given in memory of St Jordi, who rescued a princess from the dragon he slew. The blood spilt from the dragon grew into a rose that Jordi gave to the rescued princess, a symbol of love and friendship, or at least so they tell me. Books started being given on St Jordi’s day from 1923 when a Barcelona bookseller started the custom to help sell books, using as a hook the death date of two famous great writers on 23rd April 1616: Spain’s Miguel Cervantes, author of Don Quixote, and England’s William Shakespeare.

 

23rd April has also been designated International Book Day by UNESCO.

 

It is estimated that 6 million roses and 400,000 books (half Catalonia’s yearly book sales) are sold in Barcelona on St George’s Day. Note that devoted sons may buy their mother a pot of orchids or other flowers instead.

 

--------

 

Tradicionalmente en Cataluña la Diada de Sant Jordi como es conocido este día allí, es el día de los enamorados, en el cual las personas intercambian y regalan rosas y libros a su pareja y personas queridas. Se cree que la tradición de regalar en esta fecha una rosa a la mujer amada se remonta probablemente hasta el siglo XV. Algunas versiones hacen coincidir esta práctica con la Feria de las rosas o de los enamorados que tenía lugar en Barcelona durante el verano.

 

Es un hecho constatado que en aquella época ya se repartían rosas a las mujeres que asistían a la misa oficiada en la capilla de San Jorge del Palacio de la Generalidad de Cataluña en esta fecha. La rosa va acompañada de una senyera y una espiga de trigo. El color rojo de la rosa simboliza la pasión, la senyera al patrón de Cataluña y la espiga de trigo representa la fertilidad.

 

El Día de Sant Jordi tiene un aspecto reinvindicativo de la cultura catalana y muchos balcones lucen la bandera autónoma, la senyera. En toda Cataluña se venden cromos y llaveros llegando a su máxima expresión en las Ramblas, donde a los puestos habituales se añaden temporales. Es tradicional promover la venta de libros con firmas de los autores y un descuento al precio de venta. Normalmente también se realizan actividades en las bibliotecas y conciertos en las calles que se añaden a la agenda cultural de la ciudad condal.

10,180 views
3 faves
2 comments
Taken on April 23, 2011